18 Eylül 2024 Çarşamba

Cerrahpaşa Dekanı Duran: Akşam Rektör aradı beni...

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran, istifa sürecini anlattı: "Akşam Rektör beni aradı. Önce övdü 'şöyle başarılısınız, şöyle güzel şeyler yaptınız' dedi. Sonrasında ise 'YÖK Başkanı sizin görevden ayrılmanızı istiyor' dedi."
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran, YÖK'ün baskısıyla Rektörlük tarafından istifa ettirildi. 
 
Cerrahpaşa Bileşenleri bu sabah için hastane bahçesinde eylem çağrısı yaptı. Akademisyenler, öğrenciler, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerinin de katıldığı eylemde konuşan Prof. Dr. Alaattin Duran, akşam saatlerinde İstanbul Üniversitesi Rektörü'nün kendisini aradığını ve "YÖK görevden ayrılmanızı istiyor" dediğini söyledi.
 
BİZİM GÖREVİMİZ MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEK
 
İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesine karşı yürütülen mücadeleyi hatırlatan Prof. Dr. Duran, "24 Nisan'dan itibaren ciddi bir parçalanmama mücadelesine girdik. Gerçekten bu süreçte harikalar yarattınız. Hocalarımıza, çalışanlarımıza, öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu mücadeleyi başarıyla bitiremedik. Ama bizim görevimiz bu mücadeleyi vermekti. Bunu demokratik bir biçimde yaptık" dedi.
 
Duran, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Cerrahpaşa'ya gelişinin engellenmesi için kendisine talimatlar geldiğini ve bunu kabullenmediğini anlattı: "Kabullenemeyeceğim bir şey vardı. Bir milletvekilinin bir cumhurbaşkanının Cerrahpaşa'ya girmesini önlememizi bana söylediklerinde bunun insani bir yanını kendime anlatamadım. Bu noktada böyle bir şeyin olamayacağını ve normal sürecin devam edeceğini, engel olmak isteyenlere bu görüşmenin olacağını söyledim."
 
REKTÖR 'YÖK BAŞKANI GÖREVDEN AYRILMANIZI İSTİYOR' DEDİ
 
Ziyaret sonrası YÖK ve İstanbul Üniversitesi Rektörü'nden gelen görevden ayrılma yönündeki baskıları anlatan Prof. Dr. Alaattin Duran, "Akşam Rektör beni aradı. Önce övdü 'şöyle başarılısınız, şöyle güzel şeyler yaptınız' dedi. Sonrasında ise 'YÖK Başkanı sizin görevden ayrılmanızı istiyor' dedi" ifadelerini kullandı.
 
Bunun üzerine istifaya karar verdiğini söyleyen Duran, "Tabii dedim ki yapılacak ne var dilekçe vereceğiz ve istifa edeceğiz. İstifamı da biraz önce rektörlüğe gönderdim. Biraz sonra da değerli hocalarıma veda edeceğim" dedi.