20 Eylül 2024 Cuma

Çerkezoğlu: TARİŞ Gıda-İş örgütlülüğünü kırmaya çalışıyor

İzmir TARİŞ Fabrikasında DİSK'e bağlı Gıda-İş üyesi işçilerin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TARİŞ patronunun 7 işçiyi işten çıkararak, işyerindeki DİSK Gıda İş örgütlülüğünü kırmaya çalıştığını belirtti.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İzmir TARİŞ Fabrikasında DİSK'e bağlı Gıda-İş üyesi işçilerin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.
 
İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu olan TARİŞ fabrikası işçileri, 5 ay önce DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye olduktan sonra işverenin baskıları ile karşı karşıya kalmaya başladığını ifade eden Çerkezoğlu, "İşçilerin başka bir sendikaya geçmesi için baskı yapan işveren, DİSK Gıda İş sendikamızdan istifa etmeyen işçileri işten ayrılmaya zorlamaktaydı. İşçilerin kararlı tutumu sonrasında işveren 6 Kasım 2018'de 7 işçiyi işten çıkararak, işyerindeki DİSK Gıda İş örgütlülüğünü kırmaya çalıştı" diye kaydetti.
 
Anayasal haklarını kullandıkları için baskıya uğramalarına sessiz kalmayan TARİŞ işçileri, "atılan işçilerin geri alınması" talebiyle servislerine binmeyerek işyerinde beklemeye başladığını belirten Çerkezğlu, 6 Kasım 2018 gecesi fabrikaya gelen polis bir kez daha Anayasal bir hakkı çiğneyenleri değil, haklarını hukuklarını savunan işçileri hedef aldığının altını çizdi. İşçilerin ve işçilerle dayanışma için fabrika önüne giden sendika yöneticilerinin aralarında olduğu 64 kişinin gözaltına alındığını, sabah saat 06.00 civarında gözaltına alınanların serbest bırakıldığını ifade eden Çerkezoğlu, "İstanbul Yeni Havalimanında tahtakurusu yataklarda yatmak istemeyen, çalışırken ölmeyi kabul etmeyen, her talepleriyle aslında bir suç duyurusu yapan işçilerin toplu halde gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının ardından, bir kez daha Anayasa'da yazılı bir hakkının çiğnenmesine sessiz kalmayan işçiler gözaltına alındı" dedi.
 
İşçilerin temel bir hakkının aleni biçimde gasp edilmesine karşı, bir kez daha Çalışma Bakanlığı değil polisin devreye girdiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Bu ülkede işçilerin haklarının, hukuklarının çiğnenmesinin polisin güvencesinde olduğuna dair 'gizli' bir Anayasa mı mevcuttur?" diye kaydetti.
 
İzmir TARİŞ fabrikasında yaşananlar bu ülkede derinleşen ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmek istendiğini bir kez daha gösterdiğinin altını çizen Çerkezoğlu, "Belli ki, faturayı işçilere ödetme kararı alınmış, hakkını arayıp soranın zor kullanılarak engellenmesi talimatı verilmiştir. Biz DİSK olarak bu haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamalara karşı işçilerin birliğini, dayanışmasını ve mücadelesini büyütmeye kararlıyız. Yüzde 1'in çıkarlarını korumak için, yüzde 99'unun insanca çalışma ve yaşama hakkının gasp edilmesine karşı, emeğimiz için, adalet için, demokrasi için kol kola omuz omuza direneceğiz" diye belirtti.