20 Eylül 2024 Cuma

Çerkezoğlu: Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden atılan işçiler işe iade edilsin

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkarılan Sosyal-İş Sendikası üyesi 9 işçiyle ilgili açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin işe iade edilmesini istedi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkarılan Sosyal-İş Sendikası üyesi 9 işçiyle ilgili açıklama yaptı.
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İmar A.Ş'de çalışan Sosyal İş Sendikası üyesi 9 işçinin sendikal haklarını kullandıkları için Temmuz ayında işten atıldı. İşçilerin işleri ve ekmekleri için sürdürdükleri direniş bugün 93. gününde.
 
Çerkezoğlu, "İşçiler Sosyal İş sendikamıza üye olmuş, sendikamız işyerinde çoğunluğu sağlamış, toplu iş sözleşmesi sürecini başlatmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapmış, Bakanlık çoğunluğun sağlandığını tespit etmiş ve hemen ardından işçi arkadaşlarımız işten çıkarılmıştır. Sosyal İş üyesi 9 işçinin işten çıkarılmasının ardından İmar AŞ işçilerinin sendika değiştirmeye zorlanması ve toplu iş görüşmelerinin başlamasını engellemeye yönelik olarak yetki itirazı davası açılması, işten çıkarmaların amacını açıkça ortaya koymaktadır" diye belirtti.
 
Aydın'da yaşananlar ülkemizde yıllardır yaşanan sendikal hak ihlallerinin tipik bir örneği olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, "İşverenlerin ve siyasi iktidarın sendikal örgütlenmeyi, özellikle de DİSK'in örgütlenmesini önlemek için kullandığı oldukça tanıdık yöntemler, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmıştır" dedi.
 
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun yayınladığı raporda, Türkiye işçilerin hakları açısından dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında yer almaktadır. Özellikle sendikal hakların ihlali açısından Türkiye parmakla gösterilmektedir. Aydın Büyükşehir Belediyesi de önümüzdeki sene hazırlanacak raporda bu utanç verici konuma katkıda bulunanlar arasında yer alacağına dikkat çeken Çerkezoğlu, "Unutulmamalıdır ki bir ülkede, hele hele nüfusunun dörtte üçünün ücret gelirleriyle geçindiği bir ülkede, emeğin hakları yoksa demokrasinin olması mümkün değildir. Bu nedenle sendikal hak ve özgürlüklere yönelik her olumsuz tutum, aynı zamanda ülkemizdeki demokrasi mücadelesine vurulmuş bir darbedir" diye kaydetti.
 
Çerkezoğlu, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Benzer şekilde, demokrasinin olmadığı yerde de emeğin haklarının savunulması güçleşir. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde ve diğer birçok işyerinde işverenler, ülkemizin içinde bulunduğu antidemokratik ortamdan faydalanarak emeğin en temel haklarını gasp etmekte, işçiler örgütsüz bırakılmakta veya iktidar/sermaye güdümündeki sarı sendikalara üye olmaya zorlanmaktadır.
 
"Bu nedenle, Aydın Büyükşehir Belediyesinde yaşananlar sadece 9 işçinin meselesi değil, Türkiye işçi sınıfının meselesidir, demokrasi meselesidir, 'Hak-hukuk-adalet' meselesidir.
 
"Biz DİSK olarak 9 işçi arkadaşımızın işe iadesi için, hak-hukuk-adalet için, demokrasi için mücadeleye devam edeceğiz!"