24 Eylül 2024 Salı

Çerkezoğlu: Asgari ücretteki belirsizlik giderilsin

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, dün asgari ücretle ilgili yapılan açıklamaların bir çoğunun Resmi Gazete yer almadığına dikkat çekti, asgari ücretteki belirsizliğin giderilmesi, vergi düzenleminin acilen yapılması çağrısında bulundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin açıklama yaptı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararının bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Çerkezoğlu, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararında doğal olarak sadece günlük brüt asgari ücretin 166,80 TL olduğu yer alıyor. Böylece brüt asgari ücretin (30*166,80) aylık 5.004 TL olduğu anlaşılıyor. Ancak vergi muafiyet ve istisnalarına ilişkin ayrıntılar hükümet tarafından henüz kamuoyuna açıklanmış ve bu yöndeki mevzuat değişiklikleri yapılmış değil" dedi.

Dün yapılan açıklamada gelir ve damga vergisi ile Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının kaldırıldığının söylendiğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Ancak bu konularla ilgili düzenlemelerin ayrıntıları belli değil, yasal düzenlemeler yapılmış değil" diye kaydetti.

İşçi ve kamu emekçilerinin mağdur olmaması için asgari ücret tutarına kadar olan ücret ve maaşlarını gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutan düzenlemenin acilen yapılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Asgari ücretin brüt tutarının 12 katına kadar olan ücret ve maaş gelirleri (5.004 TL*12 ay= 60.048 TL) vergiden istisna tutulmalıdır. Bu tutarın (60.048 TL'nin) üzerine uygulanacak gelir vergisi oranı ise yüzde 10'a çekilmelidir. Asgari ücret sonrası yüzde 10'luk vergi dilimine karşılık gelen gelir vergisi tarife dilimi 120.000 TL'ye çıkarılmalıdır. Böylece 60.000 TL ile 120.000 TL arası ücret ve maaş gelirlerine yüzde 10'luk gelir vergisi oranı uygulanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Çerkezoğlu, bu düzenlemenin yapılmaması durumunda 2022 yılı içinde işçi ve kamu emekçileri için ciddi kayıplar yaşanacağını belirterek, hükümete belirsizliklerin giderilmesi çağrısında bulundu.