24 Eylül 2024 Salı

Çepni: Savunmaya harcanan paranın bedelini emekçiler ödüyor

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Milli Savunma Bakanı Akar?a, "Savunma Sanayiinde kullanılan harp silah, araç ve gereçlerinin yerli üretimi yüzde kaçtır? Savunmaya ne kadar bütçe ayrılmıştır?" diye sordu.
Stockholm Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) yıllık harcamalara ilişkin açıkladığı raporda Türkiye’nin askeri harcamalarının yüzde 24 artığı kaydedildi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a savunmaya ne kadar harcandığını sordu.
 
Türkiye’nin, 19 milyar dolarlık harcama ile en çok askeri harcama yapan ülkeler arasında 15. sırada yer aldığını hatırlatan Çepni, SIPRI araştırmacısı Nan Tian’ın  "Türkiye hızlı askeri teçhizat teslimatı konusunda giderek daha fazla harcama yapıyor ve bir yandan da yüklü miktarda silah satın alıyor" dediğini aktardı.
 
Çepni, kamu güvenliğini her seferinde vurgulayan hükümetin yerli ve yabancı savaş sanayisine milyarlarca lira akıttığını söyledi, bu nedenle ülkenin büyük bir ekonomik kriz içerisinde olduğunu kaydetti.
 
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2,106.89 TL olduğunu hatırlatan Çepni, 28 milyon vatandaşın bu sınırda olduğunu ve eğitim, sağlık, tarım gibi ekomonik politikaları geliştirmek yerine, bütçenin büyük kısmının savunmaya ayrıldığını kaydetti. Çepni, "Savunmaya harcanan paranın bedelini dar gelirli emekçiler ödüyor" dedi.
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı "100 günlük eylem planında" savunmaya yine büyük bir bütçe ayrıldığını hatırlatarak, bunun ekonomik krizi daha da derinleştireceğini vurguladı.
Çepni, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
 
-Savunma Sanayiinde kullanılan harp silah, araç ve gereçlerinin yerli üretimi yüzde kaçtır?
 
-Türkiye’de silah imalatı ve satışı yapan kaç firma vardır? Bakanlığınız, bu firmalardan hangi kalemden ne kadar ürün satın almıştır? Ürünlerin ekonomiye maliyetleri ne kadardır? Alımlar ihale yöntemiyle mi yapılmaktadır?
 
-Türkiye hangi ülkelerden savunma sanayi ürünleri almaktadır? Alımlar hangi kriterlere göre yapılmaktadır? Bu alımların ekonomiye maliyeti ne kadardır?
 
-Ülkenin tarımı, ormancılığı, hayvancılığı, turizmi, sağlığı, eğitimi darboğazdayken, harcamaların savaş sanayine aktarılmasının izahı nedir? Askeri gücün bir göstergesi olarak yapılan savunma harcamalarının ekonomik durum üzerindeki etkileri incelenmiş midir?
 
-İnsansız hava araçları yapma, uzaya istihbarat uyduları gönderme, jet filosunun baştan aşağı yenilenmesi ve uçak gemisi edinilmesi vb planlanmaktadır. Bu harcamaların bütçe açığını, vergileri ve borçlanmayı arttıracağını düşünmüyor musunuz? Maliyetleri nasıl karşılanacaktır? 
 
-Yapılan harcamaların ne kadarı silah ithalatına yapılmaktadır?
 
-Yapılan harcamaların ne kadarı yerli silah şirketlerine teşviktir? Hangi şirketlere ne kadar teşvik ya da kredi imkanı sunulmuştur? Son dönemde medyada çokça reklamını gördüğümüz ve sahibinin Selçuk ve Haluk Bayraktar olduğu söylenen BAYKAR adlı şirketten ne kadarlık askeri ürün vb. alımı yapılmıştır?"