1 Ekim 2024 Salı

Çepni, çimento fabrikasına direnen köylüleri ziyaret etti

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Muğla'da yapılması planlanan Entegre Çimento fabrikasına direnen halkı ziyaret etti. Yapılan ziyarette, fabrikanın yol açacağı ekolojik yıkıma dikkat çekilerek, projenin durdurulması istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır mahallesinde 11 Nisan'dan bu yana Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları projesine karşı direnen mahalle halkını ziyaret etti.

'ÇİMENTO FABRİKASINI YAPTIRMAYACAĞIZ'
Direniş alanında Çepni'ye bilgi veren hak savunucularından Mustafa Tuncelli, ÇED iptal ve Menteşe Belediyesi'ne karşı ruhsat iptal davası açtıklarını aktardı. Menteşe Belediyesi'ne projenin ruhsatını iptal etme çağrısı yapan Tuncelli, 11 Nisan'dan bu yana 24 saat nöbette olduklarını belirtti. "Hepimiz kararlıyız. Kesinlikle bütün köylüler, Muğlalılar olarak biz bu çimento fabrikasını yaptırmayacağız" ifadelerini kullanan Tuncelli, projenin yol açacağı ekolojik felaketlere dikkat çekti. 

'GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ'
Bayır Barajı ile Kazan Gölü arasında olan bölgenin pek çok farklı su kaynağına ev sahipliği ettiğini kaydeden Tuncelli, şöyle devam etti: "Buradaki ormanlık alan yok edildiğinde, maden ocakları açıldığında, Bayır Barajı kuruyacak, Kazan Gölü kuruyacak. Buradaki bütün tarım alanları bitecek, zeytincilik bitecek, arıcılık bitecek. Buradaki tüm bağ bahçe işleri bitecek ve köylüler göç etmek zorunda kalacak. Bu tam bir felaket projesi. Yani sadece bir fabrikanın tozu, dumanı değil etrafındaki ocaklarıyla bu entegre çimento fabrikası tam bir yok etme projesi. Kesinlikle bunun durdurulması gerekiyor."

Çepni ise, çimento fabrikalarının hem yapımında hem de işletilmesinde yaşanan doğa yıkımına dikkat çekti. Çepni, "Hem fabrikanın kendisi, hem de ürettikleriyle bütün bir coğrafya kıraçlaşıyor ve betonlaşıyor. Burada, biz de başta bu direnen arkadaşlarımızı, köylüleri selamlıyoruz ve tüm kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.