24 Eylül 2024 Salı

Çepni: 15-16 Haziran'ın 51. yılında işçi sınıfı yine ağır saldırı altında

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 51. yılında yine işçi sınıfı ağır saldırılar altında" dedi.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, işçi sınıfının örgütsüzleştirilmesi, açlık ve yokluk koşullarında güvencesiz çalıştırılması için 51 yıl önceki gibi, aynı saldırı politikalarının hayata geçirildiğini söyledi.

"15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 51. yılında yine işçi sınıfı ağır saldırılar altında" diyen Çepni, "15-16 Haziran direnişine nasıl gelindi? Tarih; zulüm, saldırı, soygun, talan tarihi olduğu kadar; aynı zamanda direnişler tarihi de. Bu coğrafyanın tarihinde işçi sınıfı direnişleriyle, halkların özgürlük mücadeleleriyle dolu. Dolayısıyla 15-16 Haziranı anlamak için onu yaratan koşullara bakmak lazım" ifadelerini kullandı.

Çepni, 15-16 Haziran büyük işçi direnişi öncesinde ve sonrasında yaşanan süreci anlattı.

Çepni, "Sendikal haklar ve özgürlükler mücadelesi bir ve aynı yürütülmek zorundadırlar. Yani sendikal hakların, politik özgürlükler, söz, eylem ve örgütlenme özgürlüğü ile buluşmadığı koşullarda başarıya ulaşma şansı yoktur. Aynı zamanda; ayaklanmaların, isyanların, direnişin önderliği sorununun çok kritik bir sorun olduğunu ortaya koymuştur. Burada da bize gösterilen şey işçi sınıfının ancak ve ancak kendi devrimci, komünist önderleri etrafında yürüyebileceğidir. Bunun dışında sendikal bürokrasinin, sendikal önderliklerin direnişin en ileri anında, en geri pozisyonlara oynayabileceklerini 15-16 Haziran'da görmüş olduk" diye belirtti.

15-16 Haziran'ın aynı zamanda devrim ve sosyalizm mücadelesinde işçi sınıfının devrimci rolünü bir kez daha kavrattığını vurgulayan Çepni, "Sonuç olarak da devlet sendikacılığının karşısında sınıf sendikacılığının geliştirilmesinin işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesindeki kritik önemi ve rolü bir kez daha ortaya çıkmıştır" dedi.

Çepni konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bugün 15-16 Haziran'ı anarken, bir tarihsel mirasa methiyeler dizmiyoruz. 15-16 Haziran'ı anarken bir nostalji yapmıyoruz. Tam tersine 15-16 Haziran'a bakarak o deneyimden öğrenerek bugünün direnişini yarına taşımaya, zafere taşımaya çalışıyoruz. Bunun mücadelesini yükseltmeye çalışıyoruz.

"Bugün işçi direnişleri sürüyor. Evet, bugün işçi direnişlerinin başarısı 15-16 Haziran'da gizli. Bugün, ücret sendikacılığı, devlet sendikacılığı altında haklar birer birer gasp edilen işçi sınıfı, kendi önderliğiyle, kendi sınıf sendikacılığı perspektifiyle yürümek zorundadır. İşçi direnişleri tıpkı 15-16 Hazirandaki gibi birleşik bir hattan, politik özgürlükler hedefli birleşmek, yürümek zorundadır. İşçi sınıfı kendi partisinde örgütlenmelidir. İşçi sınıfı, kendi devrimci, sosyalist, komünist partisinde örgütlenmelidir. İşçi sınıfı ancak sınıf sendikacılığı, politik özgürlükler perspektifli ve kendi partisinde örgütlenerek sadece kendisinin değil, bütün olarak ezilen insanlığı kurtarabilir ve gelecek aydınlık, sosyalizm ideali gerçekleştirebilir.

"Bir kez daha 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişini selamlıyorum. Yaratan, iradeyi ve ölümsüzleşenlerimizi selamlıyorum ve işçi sınıfı ve ezilen halkların yürüttüğü ulusal özgürlük, eşitlik, özgürlük, adalet mücadelesini selamlıyorum. Hep birlikte birleşerek başarabileceğimize olan inancımızı tekrardan yineliyorum."