24 Eylül 2024 Salı

ÇAYKUR fabrikasında iş cinayeti

Rize'nin Hemşin ilçesindeki ÇAYKUR fabrikasında meydana gelen patlamada bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı.

Rize'nin Hemşin ilçesi Ortaköy Mahallesindeki ÇAYKUR'a ait organik çay fabrikasında kazan patladı.

Patlamada işçilerden Sinan Taşkın hayatını kaybetti, Ramazan Hacısalihoğlu ise ağır yaralandı. Vücudunda ağır yanıklar oluşan Hacısalihoğlu, Rize Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Rize Vali Yardımcısı ve Hemşin Kaymakamı Sedat Sezik ile ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, fabrikaya gelerek incelemelerde bulunurken, iş cinayetinin nedenine ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı.

Fabrikada üretime ara verilirken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

ASLAN: SORUMLULAR GÖREVDEN ALINMALI
DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, iş cinayetine ilişkin derhal etkin bir soruşturma yapılması ve sorumluların görevden alınması çağrısında bulundu.

İşçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırılarak canlarının hiçe sayıldığını kaydeden Aslan, "Çaykur'da yeterli eleman olmadığı, işçilerin eğitim görmeden kendi işleri dışında çalıştırıldığı bilinen bir gerçektir" diye belirtti.

KÜÇÜKSARI: İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI DERHAL ÖNLEMLER ALINSIN
ÇAYKUR fabrikasında yaşanan iş cinayetine ilişkin açıklama yapan DİSK Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Küçüksarı, iş cinayetine ilişkin ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim'in patlamanın kazanlardan birinde "muhtemelen su olmamasından" kaynaklandığı şeklindeki açıklamasını hatırlattı. Küçüksarı, "Çok basit ve önlenebilir sebeplerle işçiler hayatını kaybedebiliyor. 'Muhtemelen su olmaması' genç bir işçi arkadaşımızı hayattan kopardı" dedi.

Yaşanan iş cinayetlerinin temel nedenlerinden birinin çalışanlardan çok üretime önem verilmesi, önlemlerin masraf olarak görülmesi olduğunu kaydeden Küçüksarı, ÇAYKUR'da yaşanan iş cinayetinin nedeninin de bu anlayış olduğuna işaret etti.

İş cinayetine ilişkin etkin bir soruşturma yürütülerek sorumluların görevden alınması ve cezalandırılması gerektiğini belirten Küçüksarı, "Çaykur'da tüm işyerlerinde eğitim verilmeden işçinin rızası alınmadan yaptığı işler dışında çalıştırılmamalıdır. Angarya ve hadi hadi düzenine derhal son verilmelidir" dedi.

ÇAYKUR DİSK'E YASAK GETİRMİŞTİ
İş cinayetinin yaşandığı ÇAYKUR'da sarı sendika Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası örgütlü. ÇAYKUR yönetimi kısa bir süre önce Öz Gıda-İş'in talimatıyla DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası yöneticilerinin ÇAYKUR'a girişini yasaklanmıştı.

30 Eylül günü 38 fabrikaya ÇAYKUR Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanı Kamil İpek imzası ile gönderilen yazıda, Gıda-İş yöneticileri kastedilerek, "Girişlerine imkan tanınmaması için gereken tedbirlerin alınması" ibaresi yer almıştı.

Gerekçede ise yetkisiz sendikanın fabrikalarda işçileri ziyaret etmesinin iş barışını bozduğu iddia edilmişti.

Son yaşanan iş cinayeti, ÇAYKUR fabrikalarındaki işgüvenliğinden yoksun, angarya çalışma koşullarını ortaya koyuyor.