24 Eylül 2024 Salı

Çalışma Bakanı'ndan itiraf: Türkiye'de özgürlük yok

Tayyip Erdoğan'ın yeni atadığı Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, "Türkiye'de özgürlük olmadığını" itiraf etti. Bilgin, "1 Mayıs ancak özgürlüğün olduğu yerde kutlanır. Kapalı rejimlerde 1 Mayıs kutlanmaz" diye konuştu.

Tayyip Erdoğan'ın yeni atadığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Mayıs kutlamalarının yasaklandığı Türkiye'de özgürlüğün olmadığını itiraf etti.

Türk-İş ve Hak-İş genel merkezlerini ziyaret eden Bakan Bilgin, "1 Mayıs ancak özgürlüğün olduğu yerde kutlanır. Özgürlüğün olmadığı ülkelerde, kapalı toplumlarda, kapalı rejimlerde 1 Mayıs kutlanmaz. Resmi devlet törenine dönüşür" açıklamalarıyla Türkiye'deki sistemi tarif etti.

Çalışma Bakanı Bilgin, "Sendikalar bir anlamda demokrasinin çatısı altında varlık gösterirler. İşçi hareketleri ise demokrasinin olduğu yerde varlık gösterirler" diye konuşurken, işçilerin sendika üyesi olmasını engelleyen, sendika üyesi olan işçilerin Kod-29 ile işten atılmalarını sağlayan AKP iktidarı değilmiş gibi davrandı.

Bakanın itirafları ve AKP'nin 1 Mayıs yasaklarına ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yeni bakanı övmekle ilgilendi. 1 Mayıs günü sokağa çıkmaktan imtina eden Türk-İş, Çalışma Bakanı'na 1 Mayıs'la ilgili taleplerini ve işçilerin isteklerini ilettiklerini ileri sürdü. Atalay, "Sayın Bakanımız bizle ilgili aşağı yukarı 30 senedir bu işin içinde. Genel müdürlük yaptı, hocalığı, mesleği esas işi bu çalışma ile ilgili. Biz çalışanların sorunlarını bu dönem çözemezsek bir daha hiç çözemeyeceğimizi ifade ettim" dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Çalışma Bakanı'nın tarif ettiği şekilde devlet bürokrasisi sınırları içinde 1 Mayıs'ı kutlayacaklarını duyurdu. Arslan, işçilerle birlikte kitlesel mitinglerle kutlanması gereken 1 Mayıs'ı, sınırlı sayıda sendika yöneticisiyle Taksim Anıtı'na çelenk bırakarak kutlayacaklarını açıkladı.