22 Eylül 2024 Pazar

Buldan ve 9 vekil Meclis'te açlık grevine başladı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve 9 milletvekili, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek amacıyla Mclis'te açlık grevine başladı.
Halkların Demokratik Parti (HDP) Eş Genel Başkanı Buldan ve milletvekilleri HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin sonlandırılması talebiyle başlattığı açlık grevi ile dayanışma amaçlı 2 günlük açlık grevi eylemleri başlattı.
 
Meclis'te greve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DTK Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekilleri Berdan Öztürk, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar ile milletvekilleri Kemal Bülbül, Şevin Coşkun, Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Züleyha Gülüm ve Erdal Aydemir katılıyor.
 
Eş zamanlı olarak İstanbul, Mersin, Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin ve Muş il örgütlerinde de bu illerin milletvekillerinin katılımıyla açlık grevi eylemleri yapılıyor.
 
Meclis'teki açlık grevi eylemi devam ederken açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Leyla Güven'in açlık grevinin amacı İmralı Cezaevi'nde Sayın Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasıdır. Bu meselenin en fazla konuşulması gereken yer Meclis'tir. Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede yaşanan hiçbir krizin çözülemeyeceği bir gerçektir. 3 buçuk yıldır ağırlaştırılmış bir tecride maruz bırakılan Sayın Öcalan üzerindeki bu tecridin kalkması için Leyla Güven'in başlattığı açlık grevine ses vermek amacıyla Meclis çatısı altından 2 günlük açlık grevi eylemi başlattık. Bu sorun Meclis çatısı altında çözülmeli, bu eyleme kulak verilmelidir. Bu sorun sadece Leyla Güven'in ve sadece HDP'nin değil, bir bütün olarak Türkiye'nin sorunudur" dedi.
 
Tecridin kaldırılmasının Türkiye'nin geleceği, barışı ve demokrasisi açısından önemli olduğuna değinen Buldan, "Bu direniş başka yerlerde, başka mekanlarda devam edecek. Elbette bu eylemimiz semboliktir ama burada yapılması tarihi bir öneme sahiptir" diye konuştu.
 
Buldan, Leyla Güven'in durumu hakkında Adalet Bakanlığı ile görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine "Biz görüşmedik, onlar bizimle görüşsünler. Leyla Güven 27. dönemin tek tutuklu milletvekili. Bugün bedenini açlığa yatırmış durumda. Onların bize sorması, bu konuyu gündeme alması gerekir" diye belirtti.