24 Eylül 2024 Salı

BTS'den TCDD'de yüksek puanlı çalışanlara düşük mülakat puanı verilmesine tepki

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, TCDD'de Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği mülakat sınavındaki hukuksuzluğa tepki gösterdi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği mülakat sınavı sonuçlarına ilişkin TCDD Genel Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Eyleme KESK Eşbaşkanları Şükran Kablan Yeşil ve Mehmet Bozgeyik, SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, ESM Genel Başkanı Cemalettin Sağatekin, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt katıldı.

Basın açıklamasını okuyan BTS Genel Başkanı Murat Oral, "26 Ekim 2019 tarihinde TCDD Taşımacılık A.Ş. bünyesinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları yapılmıştır. Mülakata ilişkin olarak hiç de azımsanmayacak derecede spekülasyon ve şaibenin olduğu, dedikodular ve söylentilerde listelerin mülakattan önce hazırlandığı şeklinde duyumlar sendikamıza ulaştığı, çalışanların kaygılarına ve endişelerine tanık olunduğu ifade edilmiştir. TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü tarafımıza 2018 yılında TCDD Genel Müdürlüğü bünyesine yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Mülakat Sınavında uygulanan yöntemin, yani yazılı sınavda alınan notun verilmesi yönünde çaba harcanacağı beyan edilmiştir" dedi.

YÜKSEK PUANLI ÇALIŞANLARA 25 PUAN DÜŞÜK MÜLAKAT PUANI VERİLDİ
İki yıla yakın bir süredir yapılmayan mülakat sınavının 24 Mayıs-6 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacağından mülakat sınavlarının hakkaniyetli bir şekilde, mağduriyetlere yol açmadan yapılması hususunda gerekli özenin gösterilmesi talep edildiğini belirten Oral, "Gelinen noktada yapılan görüşmelerin, söz konusu taleplerimizin hiçbirinin dikkate alınmadığı, bir kez daha adamcılığın, kayırmacılığın, kadrolaşmanın örneği gösterilmiştir. Bize 'mülakat' adı altında denilenin gerçekte haksızlık, hukuksuzluk, kayırmacılık, hak gaspı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Mülakatların açıklanmasının ardından Sendika Genel Merkezi başta olmak üzere tüm Şubelerimiz mülakata giren arkadaşlarımızın yoğun şikâyetleri ile karşı karşıya kalmıştır.Bu örneklerin geçerli bir ölçme ve değerlendirme sonucu olmadığı tüm arkadaşlarımızın malumudur. Yüksek başarılı, liyakatli çalışanların yazılı puanı ile üst sıralarda olduğu, yazılı sınavda daha az başarılı olanların ise mülakatta daha fazla puan aldığı görülmektedir. Yüksek puanlı çalışanlara yazılı sınav puanından ortalama 25 puan düşük mülakat puanı verilerek, orta düzeyde başarılı olan adayların ise yazılı puanlarının ortalama 18-20 puan üstünde mülakat puanı verilerek yapılan bu hileye, bu hukuksuluğa inanmamız kabul edilebilir bir durum asla değildir" diye konuştu.

MÜLAKATLARIN İPTAL EDİLMESİ ÇAĞRISI
İş barışını bozacağına dönük endişelerinin yerini gerçekliğe bıraktığını söyleyen Oral, "İşyerinde kendisinden daha düşük puan almış bir çalışanın emri altında çalışmak liyakatin değersizleştirildiği anlamına geldiğinden, çalışan verimliliği, çalışanın kendini geliştirmesi beklenemeyeceği gibi birçok işyeri sorununu beraberinde getirecektir. Yaklaşık iki yıldır bu sınavı bekleyen demiryolculara ve ailelerine çok büyük bir moral bozukluğu olmuştur. TCDD Taşımacılık A.Ş. yönetimini bir an evvel mülakatları iptal etmeye, adil bir yönetim sergilemeye, çalışanlar arasında ayrım gözetmeksizin kurumun çıkarlarını düşünmeye ve ona göre hareket etmeye çağırıyoruz. Bizler sözlü sınavın, mülakatın; kayırmacılığa, haksızlığa ve hukuksuzluğa yol açtığını dile getirdik; sizler ise kayırmacılığa, tarafgirliğe ve hukuksuzluğa devam ediyorsunuz. Derhal bu haksızlığa neden olan, iş barışını bozan, yazılı puanda bilgi birikim ve tecrübesini ispat eden çalışanların mülakat puanı düşürülerek haksızlığa uğratılması durumuna son verin. Mülakat sınavının açıklanmasıyla ortaya çıkan bu ayrımcı ve hukuksuz uygulama karşısında sendikamız BTS olarak sessiz kalmayacak, sendikamıza yapılan her şikâyet ve başvurunun takipçisi olacak, üyelerimizin, çalışanların hak ve çıkarlarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Mahkemeler nezdinde hukuka uygun olmadığı ispat edilen tüm idari işlemlerden doğan kamu zararının tazmini noktasında da yöneticiler hakkındaki rücu davalarının da takipçisi olacağız" dedi.