24 Eylül 2024 Salı

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin yurt sorunu devam ediyor

Boğaziçi Üniversitesi'nde binlerce öğrencinin barınma problemi devam ediyor. Sorunu Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, barınma hakkının en temel haklardan biri olduğunu hatırlattı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin barınma problemi sürüyor. Üniversite yönetiminin 20 Temmuz'da yaptığı bilgilendirmeye göre, okulda güçlendirme çalışmaları kapsamında 1. Kilyos Yurdu, 1. Kilyos Yurdu Ek Binası, 2. Kuzey Yurt, 1. Kuzey Yurdu binaları ve Superdorm yurdu öğrenci alımına kapatıldı. Devam eden çalışmaların 2024-2025 döneminde bitirileceği öğrenilirken, elli yılı aşkın süredir kulüp odası olarak kullanın Güney Kampüs 1. Erkek Yurdu'nun alt katındaki odalar yurt odasına çevrilmek üzere, öğrencilerin bütün itirazlarına rağmen sivil polis ve güvenlik zoruyla boşaltıldı. Kulüp odalarının yurt odasına çevrilmesiyle ancak 200-300 öğrencinin barınabileceği tahmin edilirken, Rektörlük, öğrencilerin barınması için Uçaksavar Kampüsü'nde bulunan kapalı spor salonunu "geçici konaklama alanına" çevirdiğini duyurdu.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, "Deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul'da, yurt binalarının depreme dayanıksız olduğu bilinmesine karşın bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış olması, binin üzerinde öğrenciyi barınma hakkından mahrum bırakmıştır" ifadelerini kullandı.

3 katlı ranzalar ve 15 kişilik odalarla öğrencilerin yaşam alanının daraltıldığına işaret eden Otlu, "Yönetimin barınma imkanı sağladığı öğrenci sayısının 3503 kişiye ulaştığı bilgisine rağmen, yurtlardan çıkarılan ve Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni giriş yapacak pek çok öğrencinin bir sene boyunca nerede barınacağı belirsizliğini korumaktadır" dedi.

İstanbul'da kiraların yüzde 130'lara kadar artış görmesiyle öğrencilerin kiralık evlere çıkmasının da zorlaştığını kaydeden Otlu, öğrencilerin KYK ya da cemaat yurtlarına gitmeye mecbur bırakıldığının altını çizdi. "Ekonomik kriz nedeniyle kalacak yer bulamayan düşük gelirli ailelerin çocukları kayıt dondurmayı bile düşünmektedir" diyen Otlu, barınma hakkının en temel haklardan biri olduğunu vurguladı.

Otlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e aşağıdaki soruları yöneltti:
"🔹Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin yıllardır süren barınma sorununa etkin çözüm üretmemesinin gerekçesi nedir? 
🔹Yurtların depreme dayanıksız olduğu uzun zamandır bilindiğini halde şimdiye kadar neden hiçbir somut adım atılmamıştır?  
🔹Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin mevcut öğrenci sayısına ve yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin sayısına göre barınma planlaması yapması sağlanacak mıdır? 
🔹Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı yurtların 2023-2024 akademik yılı ücretleri 15 kişilik odalar için 745 TL'den başlamakta, 2 kişilik odalar 2900 TL kadar artmaktadır. Yurt ücretleri belirlenirken işçi/memur maaşları, yüksek enflasyon dikkate alınmış mıdır? 
🔹Öğrencilerin, okuldaki depreme dayanıklı D blok lojmanını bu senelik öğrencilere tahsis edilmesi, İBB  işbirliği konteyner yurtlar inşa edilmesi talepleri karşılanacak mıdır?
🔹Üniversite yönetiminin,  Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı, Anadolu Hisarı Kampüsü içerisinde bulunan kız öğrenci yurdunun kullanımını aldıklarını, kulüp odalarının taşındığı gün duyurmasının gerekçesi nedir?
🔹Yurtların yenilenmesi için Dünya Bankası'ndan 4 milyar TL'lik kredi ile bütçe oluşturulduğu, bu bütçenin bir kısmının Fetih Yolu Projesine harcanacağı iddiaları doğru mudur?
🔹Yurt binalarının depreme dayanıklılık raporu ve yurtların güçlendirilmesine yapılacak harcamalar şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 
🔹İstanbul'da ikamet eden öğrencilerin Boğaziçi Üniversitesi'nde yurt haklarının iptal edilmesinin, Beylikdüzü, Pendik, Kartal gibi okula ulaşımın 3- 4 saat sürdüğü ilçelere dahi yurt hakkı verilmemesinin gerekçesi nedir? 
🔹Boğaziçi Üniversitesi yurtlarında ücretsiz kalma hakkı olan öğrencilere yurt çıkmadığı doğru mudur? Bu öğrencilerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir? 2023-2024 eğitim-öğretim yılında kaç öğrenci ücretsiz yurt hakkından yararlanacaktır? 
🔹Yurt kapasitesi yaratmak üzere boşaltılan kulüp odalarında kaç öğrenci barınacaktır? Bu odalar standartlara uygun olacak mıdır? Kulüp odaları öğrencilere geri verilecek midir?
🔹Yurt çıkmayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine barınma yardımı yapılması için çalışmalarınız var mıdır? 
🔹Öğrencileri mağdur etmeden yurtlarda iyileştirme yapılması için çözüm üretilecek midir? 
🔹Öğrencilerin yurt kurasında sosyo-ekonomik durumlarına bakılmakta mıdır? 
🔹Boğaziçi nöbetlerine katıldığı için sivil polisler tarafından fotoğrafları çekilen bazı öğrencilere yurt çıkmadığı iddiaları araştırılacak mıdır? 
🔹Boğaziçi Üniversitesi'nin çevresinde yer alan cemaat yurtlarından yurt çıkmayan öğrencilere kendi yurtlarında kalmaları için telefonla aradıkları, öğrencilerin kişisel bilgilerinin bu yurt görevlileri ile paylaşıldığı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün yurda yerleştirilmeyen öğrenci sayısını azaltmak için  oluşturacağı 3 katlı ranza sistemi ve 15 kişilik odalarda kalacak öğrencilerin yaşayacağı  mağduriyetler  öngörülmekte midir?  
🔹Sosyal devlet olmanın gereği, hükümetinizin, üniversite öğrencilerinin tamamının barınma ihtiyacını karşılayacak kapasitede devlet yurtları açarak eşit şartlarda,  güvenli ve ücretsiz kalmalarını sağlayacak bir projesi var mıdır?"