29 Eylül 2024 Pazar

Boğaziçi Film Festivali Fincancı'ya ödül atfedilmesinden rahatsız oldu

Ödülünü Fincancı'ya adayan yönetmen Özcan Alper'in konuşmasına ilişkin açıklama yapan Boğaziçi Film Festivali, Alper'in Fincancı'ya ilişkin sözlerine "onaylanmayan söylem" yakıştırması yaptı. Kimsenin ötekileştirilmediğinin iddia edildiği açıklamada, politik göndermeler ve sloganlar kınandı.

Boğaziçi Film Festivali, 10.'su düzenlenen törende ödülünü hedef gösterilen ve tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya atfeden yönetmen Özcan Alper'in konuşmasını, "istenmeyen olaylar ve onaylanması mümkün olmayan söylemler" olarak açıkladı.

Ulusal uzun metraj film dalında "Karanlık Gece" filmiyle en iyi yönetmen ödülünü alan Alper, filminin bir  kötülük ve linç hikayesi olduğunu anlatmıştı. Gençlik yıllarında en ufak bir hak mücadelesinde işkenceye uğradıklarını ve Fincancı'nın hiçbir siyasi görüş ayrımı yapmadan kendilerine destek olduklarını belirten Alper, haksız lince maruz kaldığını söylediği Fincancı'ya ödülünü adamıştı.

Ödül törenine ilişkin açıklama yapan Boğaziçi Film Festivali, on yıl boyunca hiçbir ayrım yapmadan ve hiç kimseyi ötekileştirmeden katılımcı bir festival olmak için çalıştıklarını öne sürdü.

Açıklamada, "10. Boğaziçi Film Festivali Kapanış Gecesi ve Ödül Töreni'nde yaşanan istenmeyen olayların ve onaylanması mümkün olmayan siyasi söylemlerin meydana getirdiği etki bir yıllık uzun bir çalışma sonucunda ortaya koyduğumuz programın, filmlerin ve ödüllerin konuşulup tartışılamamasına sebep olmuştur" denildi.

Açıklamada politik göndermeler ve sloganlar da kınandı.