1 Ekim 2024 Salı

Bodrum'da köylülerin RES'e karşı mücadelesi sürüyor

Bodrumda 1. derece arkeolojik sit alanı olmasına rağmen yapılmak istenen RES projesine karşı halkın mücadelesi sürerken, şirketin RES projesi bilgilendirme toplantısına halk alınmadı. Açıklama yapan köylülerin avukatı Kazmaz, bu proje ile Bodrum'un en değerli arazilerinin ele geçirilmeye çalışıldığını kaydetti.

Bodrum'da 7 köyü kapsayan 930 bin dönümlük arazi üzerine, birinci derece arkeolojik sit alanı olmasına rağmen yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santrali'ne (RES) karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. 

Daha önce iki kez mahkeme kararıyla durdurulan RES projesinin bilgilendirme toplantısına köylüler alınmadı, gerginlik yaşandı.

Acele kamulaştırma kararıyla başlayan tribün kurma faaliyetlerine karşı protestolar başlayınca Yıldız A.Ş. ve Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri "çevre örgütleriyle" bilgilendirme toplantısı düzenledi.

'TOPLANTIYI MEŞRU VE HUKUKİ KABUL ETMİYORUZ'
Köylülerin alınmadığı toplantı öncesi açıklama yapan köylülerin avukatı ve Bodrum Çevre Platformu Kurucu Başkanı Avukat Remzi Kazmaz, "Biz bu toplantıyı meşru ve hukuki olarak kabul etmiyoruz. Çünkü aynı şirket iki kez daha bu yalanları bize anlattı. Şimdi tekrar bize başka yalanları anlatacak. Biz yalan dinlemek istemiyoruz" dedi.

Kazmaz, daha sonra mahkemenin iki kez verdiği iptal kararlarını ve bilirkişi raporunu şirket yetkililerine verdi.

'BODRUMUN EN DEĞERLİ ARAZİLERİ ELE GEÇİRİLECEK'
Avukat Remzi Kazmaz, rüzgar enerjisi bahanesiyle Bodrum'un en değerli arazilerinin ele geçirilmeye çalışıldığını vurguladı ve şöyle devam etti: "Özellikle Bodrum'da, Yalıkavak'ta 13 adet RES projesi için tam 10 milyon metrekare yeri, acele kamulaştırma yoluyla devletten ve vatandaştan çok ucuz bir şekilde satın alan RES şirketi bu alana sadece 13 adet tribün dikti. Bunun için 1 milyon metrekare alan yeterli oldu. Pekala altı yıldır her yerde soruyoruz; bu 9 milyon metrekarede bu şirket ne yapacak? 900 bin dönüm yere sadece 8 RES yapılacak, Acele kamulaştırma yoluyla arkeolojik SİT ve doğal SİT alanlarını kamu yararı var diyerek ele geçiren RES şirketleri aynı zamanda hazırladıkları projelerde bu yerlerde başka projeler yapma peşinde. Şirkete, ömrü 10/15 yıl olan tesisler için başka şekilde tasarruf etme imkanı sunuluyor. Haliyle 49 yıllığına kiralanan bu değerli yerler şirketin insafına bırakılıyor. RES'in arkasında Bodrum'un en kıymetli yerlerini ele geçirme planları var."