20 Eylül 2024 Cuma

Birleşik Metal-İş'ten zorunlu bireysel emekliliğin üç yıla çıkarılmasına tepki

Birleşik Metal-İş Sendikası: Emeklilik sitemini tamamen özel sigorta şirketlerine aktarmayı kafasına koymuş olan iktidar daha da cüretkar davranarak önce zorunlu bireysel emeklilik sistemini getirmiş, istediği sonucu elde edemeyince de gemi azıya alarak sistemden üç yıl çıkma yasağı ile işi giderek mahkumiyete dönüştürmüştür. Hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Programı, emeklilik sisteminde değişiklikleri içeriyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'ne zorunlu olarak dahil edilen çalışanların iki ay içinde sistemden cayma hakkı ortadan kaldırılarak üç yıl boyunca sistemde kalma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. Bugüne kadar sisteme otomatik kaydedilenlerin yüzde 60'ının cayma hakkını kullanarak paralarını geri aldığına dikkat çeken emek örgütleri düzenlemeye tepkili.

Son olarak Birleşik Metal-İş Sendikası konuya ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Enflasyonun beklentilerin çok üzerinde seyrettiği, dolayısıyla hayat pahalığının dayanılmaz hale geldiği böyle bir ortamda, üç yıl boyunca aylık ortalama 150 TL’yi bulan kesintilerin çalışanlar için çok can yakıcı olacağını tüm kamuoyu takdir edecektir. Bu uygulama ile sabit gelirli emekçilerin elinin kolunun bağlanarak paralarına zorla el konulmasının yasal bir gasba dönüşeceği açıktır” denildi.

Açıklamaya göre, hükümet enflasyonu kontrol altına almak için bir yandan maliyetleri kısmak diğer taraftan da yerli ve yabancı sermayenin önünü alabildiğine açmayı hedefliyor ve bu nedenle ücretleri baskılıyor.

SİGORTA ŞİRKETLERİNE KAYNAK AKTARILACAK

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada, “Bugüne kadar çalışanların yaklaşık yüzde 60’ı kendileri için bir yararı olmadığını gördüklerinden bu zoraki sistemden çıkmışlardır. Böylece AKP Hükümeti’nin vatandaştan sigorta şirketlerine kaynak aktarma operasyonu beklenen sonucu vermemiştir.” diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Biz 2017 yılında başlayan bu uygulamanın yaratacağı sakıncaları, daha başlamadan önce defalarca belirttik. Emeklilik yaşı 65’e çıkartıldığında bunun Türkiye koşullarında emeklilik hakkını neredeyse imkansız hale getirdiğini ve bireysel emeklilik sistemine yönlendirmek için bir zorlama olduğunu da tüm gerekçeleriyle ortaya koyduk. Ancak emeklilik sitemini tamamen özel sigorta şirketlerine aktarmayı kafasına koymuş olan iktidar daha da cüretkar davranarak önce zorunlu bireysel emeklilik sistemini getirmiş, istediği sonucu elde edemeyince de gemi azıya alarak sistemden üç yıl çıkma yasağı ile işi giderek mahkumiyete dönüştürmüştür.”

“Biz DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak emeklilik yaşının düşürülmesini dolayısıyla çalışanların yaşarken emekli olabilme haklarının iadesini istiyor ve halkın büyük bir çoğunluğu tarafından kabul görmeyen zorunlu bireysel emeklilik uygulamasına derhal son verilmesini tüm kamuoyu nezdinde bir kez daha duyuruyoruz.”