1 Ekim 2024 Salı

Birinci yılında Kazdağları'nda buluşma çağrısı

Kazdağları direnişi birinci yılını dolduruyor. Tüm zorluklara rağmen Kirazlı-Balaban Mevkii'nde çadır nöbetini sürdüren direnişçiler birinci 25 ve 26 Temmuz'da birlikte mücadeleye çağırdı. 

Kanadalı Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş.'nin Çanakkale'nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı'na çok yakın bir bölgede gerçekleştirilmek istenen Kirazlı Altın Madeni Projesi için Kirazlı-Balaban Mevkii yakınlarında 347 bin 815 ağacın kesilerek orman ekosisteminin yok edilmesine karşı başaltılan çadırlı nöbet birinci yılını dolduruyor.

Firmanın 13 Ekim 2019 tarihinde dolan işletme ruhsatının süresi bölgeden yükselen ve tüm ülkeye yayılan tepkiler ve sürdürdüğümüz mücadele nedeniyle yenilenemedi ancak firma hala alandan çıkartılmadı. Ruhsat süresinin dolmasının üzerinden 8 aydan fazla bir süre gemiş olmasına rağmen Alamos hala hukuksuz bir şekilde alanı işgal etmeye devam ediyor.

Kazdağları Dayanışması, Her Yer Kazdağları, Kazdağları Kardeşliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları İstanbul Dayanışması direnişin birinci yılında nöbet alanına çağırıyor. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

"Bizler yaşam savunucuları olarak 25 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00'da Çanakkale Merkez İskele'de, 26 Temmuz Pazar günü saat 16.00'da Kirazlı Balaban Çeşmesi'nde bir araya gelerek; Kazdağlarını kurtarın. ‘Kazdağları'nı kurtarın. Alamos Gold'un Kirazlı'dan tahliye edin ve tahrip edilen alanı rehabilite ederek tekrar yaban hayata kazandırın. Kazdağları'ndaki tüm madencilik projelerinin iptal edin ve Kazdağları'nın tüm koruma altına alın. Yaşam savunucularına kesilen tüm cezalarını iptal edin', diyerek karar vericilere sesleneceğiz ve kitlesel basın açıklaması gerçekleştireceğiz."