23 Kasım 2024 Cumartesi

BES: Üyemiz yolsuzluğu açığa çıkardığı için sürgün edildi

Zonguldak'a sürgün edilen üyeleri ile ilgili açıklama yapan BES Diyarbakır Şubesi, üyelerinin TÜİK Bölge Müdürlüğü'nde yaşanan usulsüzlükleri açığa çıkardığı için cezalandırıldığını söyledi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürlüğü'nde çalışan bir üyelerinin Zonguldak'a sürgün edilmesini TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti.
 
"Sürgün insanlık suçudur" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını BES Diyarbakır Şubesi Sekreteri Yusuf Karatay okudu.
 
Karatay, idari amirlerin OHAL ile birlikte üyeleri üzerinde baskının arttığını ve sürgün, idari soruşturmalar, mobbing uygulamaları yoluyla iş barışını ve huzurunu ortadan kaldırdıklarını belirtti.
 
TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nde de benzer bir baskı yaşandığını söyleyen Karatay, "Bölge Müdürü Şenol Deniz ve Şube Müdürü Recai Cengiz üyemize adım adım mobbing uygulamışlardır; hakkında iş arkadaşlarını yalan beyanlarda bulunmaya zorlayarak asılsız tutanaklar tutmuş, görevini layıkıyla yerine getirdiği halde gerekçesiz görevden alarak daha basit bir kadroya atamış, hastane için aldığı izni kendisine sormadan yıllık izinden düşmüştür" dedi.
 
Üyelerinin aşanan hukuksuzluğu açığa çıkarması üzerine Zonguldak'a sürgün edildiğini belirten Karatay, üyelerinin kadrosu dışında istihdam edilerek cezalandırılmaya çalışıldığını ve koridorlarda yer alan güvenlik kamerasının şifresini alarak, çalışanları izleme adı altında taciz ettiğini ifade eden Karatay, "Personellerin kendileri ve aile fertlerinin rahatsızlıkları için aldığı hastane izinlerini, yasak olmasına rağmen, personelin yıllık izinlerinden düşülmüş, sendikamızın tüm uyarılarına rağmen uygulamayı devam ettirmişlerdir" diye kaydetti.
 
Şube Müdürü Recai Cengiz ve Bölge Müdürü Şenol Deniz'in ihale alımlarında usülsüzlük yapıldığını tespit eden üyelerinin, kendisine tebliğ edilmeden komisyon başkanlığından alındığını belirten Karatay, yaşananlar ile ilgili 16 Ağustos 2018 tarihinde Diyarbakır Valiliğine başvuru yapıldığını ancak Valilik tarafından atanan kişinin süreci örtbas etmek için çalıştığını ve üyelerinin görüşlerini dinlemeden soruşturmayı bitirmeye çalıştığını söyledi. Karatay, "Üyemiz kanun, yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde görevini yerine getirmeye çalıştığı için mobbinge uğramıştır" diye konuştu.
 
Tüm bu yaşananların ardından 'Zonguldak Bölge Müdürlüğüne görevlendirildiği' ifade edilen işlemin yer değiştirme talebi olmadan yapıldığını ve atama değil sürgün olduğunu söyleyen Karatay, "Süresi belli olmayan ceza niteliğinde olan bu sürgün kararının gerçekleşmesi halinde üyemizin, eşinin ve bebeklerinin telafisi mümkün olmayan zararlar göreceği açıktır" diye kaydetti.
 
"Üyemize verilen sürgün cezasını ivedilikle durdurun, baskıya mobbing uygulamalarına son verin insanca yaşanacak bir çalışma ortamını derhal tesis edin, özellikle sendika üyelerimize yönelik düşmanca tutumunuzdan vazgeçin" diyen Karatay, sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.