20 Eylül 2024 Cuma

BES krize karşı eylem programını açıkladı

BES, kazanılmış haklara yönelik saldırılara karşı bir dizi eylem yapma kararı aldığını duyurdu, "Krizin yükünü ödemeyeceğiz" dedi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), önümüzdeki dönem mücadele programını sendika binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. 
 
"Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz" şiarıyla toplanan Merkez Temsilciler Kurulu'nun sonuçları üzerinden hazırlanan programı BES Genel Başkanı Serpil Akpınar açıkladı. 
 
"Ülke yönetimiyle ilgili bütün yetkilerin tek bir kişide toplandığı, denetimden yoksun tipik bir ‘otoriter rejim’ ile karşı karşıya olduğumuz açıktır" diyen Akpınar, iktidarın ekonomik ve siyasi krizi "Ne krizi! Kriz, miriz yok" diyerek atlatmaya çalıştığını söyledi.
 
Yeni Ekonomi Program'ın küresel finans kuruluşları ve IMF'nin önerileri doğrultusunda hazırlandığını vurgulayan Akpınar, "1994, 2001 ve 2008 krizinden sonra yeni ve daha derin bir ekonomik krizi siyasi bir krizle birlikte yaşadığımız bu süreçte, krizin faturası emekçilere kesilmeye çalışılmaktadır. IMF'nin nisan ayında yayınladığı Türkiye raporunda yer alan öneriler doğrudan YEP'te yerini bulurken, kamusal emekliliğin tasfiyesi, esnek çalışma, kıdem tazminatının tasfiyesi, enflasyon farklarının gasbı gibi kazanılmış haklarımıza yönelik topyekun saldırılar ile karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, emekçileri zorlu bir süreç beklemektedir" dedi.
 
Akpınar, zorunlu bireysel emeklilik dayatması, kamuda esnek ve güvencesiz çalışmanın hayata geçirilmesine karşı geliştirdikleri mücadele programına ilişkin şunları söyledi:
 
"-Bütçeye ilişkin planlamamızda, kadın erkek eşitsizliklerini yeniden üreten cinsiyet körü kamu politikalarına karşı, kadınların iktisadi kaynaklara, kamusal alana erişimini kolaylaştıran, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hakkı özellikle vurgulanacaktır.
 
- Ek zam, enflasyon farkının ödenmesi ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi taleplerine öncelik verilerek bütçe döneminde kampanyaların düzenlenmesi, sosyal medyada hastag eylemleri, işkolumuzda bulunan kurumlara bütçeden taleplerimize ilişkin hazırlanan dosyaların verilmesi,
 
-Basın toplantısı, faks eylemleri kokart takma eylemleri yapılması, yerellerde şubeler platformu, işçi sendikaları, emek ve meslek örgütlerine çağrıda bulunarak işçi ve kamu emekçilerinin taleplerinin ortaklaştırılması,
 
- KESK'in bölge mitinglerinin ana taleplerinden birisinin olarak ihraç olan üyelerinin işlerine iade edilmesi olması nedeniyle çalışmalar yapılması,
 
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü'nde mobbinge, güvencesizliğe karşı ve kreş hakkı için bilgilendirme, sosyal medya çalışmaları ve çeşitli etkinlikler yapılması,
 
- Emeklilik yaşının düşürülmesi, zorunlu Bes dayatmasından vazgeçilmesi ve her türlü ek ödemenin emekli aylığına dahil edilmesi talebi ile Aralık ayı boyunca işyeri çalışmaları, dilekçe kampanyaları ve basın açıklamaları yapılması;
 
- Bütün kurumlarda vergi ve ücret politikalarıyla bunların emekçilere yansımalarını gündemde tutacak "Vergide ve Ücrette Adalet İstiyoruz" talebiyle çalışma yürütülmesi."