24 Eylül 2024 Salı

BES: İnsanca yaşanacak ücret için ek zam istiyoruz

Büro Emekçileri Sendikası, ek zam talebiyle birçok kentte basın açıklama yaptı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), "İnsanca yaşanacak ücret için ek zam istiyoruz" şiarıyla birçok kentte ortak basın açıklaması yaptı.

ADANA
Adana'da Atatürk Parkı'nda bir araya gelen büro emekçileri, insanca yaşayacak ücret, ek zam ve 3600 ek gösterge talebini dile getirdi. Açıklamaya KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra DİSK, TMMOB, Adana Tabip Odası ve CHP Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin ve Alpay Antmen katıldı.

Emekçilerin alım gücündeki düşüşü atın hesabı ile anlatan, Büro Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, "Son yirmi yıl içerisinde ortalama memur maaşı geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da hızla erimeye devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz" diyerek geçmişe dönük kayıpları da karşılanarak ek gösterge talep etti.

MERSİN
BES Mersin Şubesi, ek zam talebiyle Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya geldi. İHD Mersin Şubesi ve Genel-İş Mersin Temsilciliği'nin de katıldığı eylemde, "Hayat pahalı, emek ucuz! Ek zam istiyoruz" pankartı ile "Savaşa, sermayeye değil emekçiye bütçe" ve "Ek zam istiyoruz" dövizleri taşındı.

BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, ülkeyi 19 yıldır yöneten siyasi iktidarın içler acısı bir noktaya geldiğini ifade etti. Pandemi döneminde işyerlerini açamadığı için devletten destek bekleyen esnafın "nankörlükle" suçlandığını hatırlatan Doğan, "'Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü' diyenlerin kendileri dışındaki herkese yönelik kurdukları kin ve nefret dili üzerinden toplumu kutuplaştırdıkları iktidarlarını kutuplaştırma siyaseti ile sürdürmeye çalışıyorlar. Kürt sorununu çözümsüzlüğe sıkıştırıyor ve savaş politikalarının bedelini hem ekonomik hem politik hem de psikolojik olarak tüm ülkeye ağır bir biçimde ödetiyorlar" dedi.

ANTALYA
BES Antalya Şubesi, "İnsanca yaşayacak bir ücret için, ek zam istiyoruz" talebiyle Antalya Defterdarlığı önünde bir araya geldi. BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, ek zam talebinde bulunarak, "Biliyoruz ki; artık bıçak kemiğe dayandı. Biliyoruz ki; Emekçilerin ve yoksul halkın dayanacak gücü kalmadı. Biliyoruz ki; Bizlere insanca yaşayacak bir maaşı dahi fazla görüp kendilerine en yükseğinden 5 maaş alanlara, bizlere kuru ekmek almaya yetecek yüzde 3, kendilerine 3 asgari ücret tutarında artış yapanlara tahammülü kalmadı" ifadelerini kullandı.

Mol, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹Bugün ülke genelinde alanlardayız, eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz.
🔹Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.
🔹Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatin esas alınmasını istiyoruz.
🔹Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesini istiyoruz.
🔹Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen büro emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz.
🔹Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz.
🔹Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi istiyoruz.

VAN
BES Van Şubesi de ek zam talebiyle sendika binasında açıklama yaptı. Gençler, kadınlar olmak üzere milyonlarca işsiz ve emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkum edildiğini ifade eden BES Van Şube Başkanı Mehmet Dündar, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarına sahip çıkmak ve talepleri için mücadele etmekten başka bir seçeneklerinin olmadığını kaydetti. Dündar, "Gençlerimize KYK borcunu ödeyemediği için haciz işlemi uygulayan iktidarın, milyonlarca dolar kredi borcunu ödemeyen yandaşlarına ihale üstüne ihale verdiği bir düzende, merkez bankasının 128 milyar dolar rezervinin buharlaşması iktidar tarafından bir varmış, bir yokmuş kıvamında masal gibi yurttaşlara anlatılmaya çalışılarak ört bas edilmeye çalışılıyor. 'Döviz kurlarındaki artış karşısında dolarla mı maaş alıyorsunuz?' yaklaşımını öne çıkaran iktidar, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken, maaşlarımız her ay erimeye devam ediyor. Son yirmi yıl içerisinde ortalama memur maaşı geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da hızla erimeye devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken, bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz" diye konuştu.

İSTANBUL
İstanbul Avrupa yakasında BES 1 ve 2 No'lu Şubeleri, Unkapanı SM önünde basın açıklaması yaptı. 1 No'lu Şube Başkanı İsak Ateş ve 2 No'lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım konuşma yaparak mali kayıpların karşılanması taleplerini dile getirdiler.

İstanbul 3 No'lu Şube Ümraniye Grup Müdürlüğü ve Kadıköy SGM önünde 15 Haziran 2021 tarihinde ek zam talebiyle işyerleri önünde açıklamalarda bulundu. Ümraniye'deki açıklamayı şube yönetiminden Rıza Torun, Kadıköy SGM'deki açıklamayı Şube Sekreteri Aziz Polat okudu.

ANKARA
BES Ankara Şubeleri, ek zam talebi ile eylem yaptı. Ulus Meydanında yapılan eylemde konuşan BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, iktidar doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken emekçilerin maaşının erimeye devam ettiğini söyledi. Erdoğan, "Milyonlarca yurttaşımızın işsiz olduğu, milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkum edildiği, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarımıza sahip çıkmak taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz" dedi.

Erdoğan, "Pandemi döneminde işyerlerini açamadığı için devletten destek bekleyen esnafın nankörlükle suçlandığı, ekonomik gerekçelerle intihar eden yurttaşlarımız için, intiharların gerekçesi ekonomik nedenler olsa toplumun yarısı intihar ederdi diye alay konusu edildiği, açlıkla boğuşan yurttaşlarımıza ilişkin muhalefetin geliştirdiği tepkilere karşı, bu ülkede aç varsa o zaman açları da siz doyurun söylemine kadar varmış olup ibret alınması gereken bir süreci yaşıyoruz. Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü diyenlerin kendileri dışındaki herkese yönelik kurdukları kin ve nefret dili üzerinden toplumu kutuplaştırdıkları iktidarlarını kutuplaştırma siyaseti ile sürdürmeye çalışıyorlar. Kürt sorununu çözümsüzlüğe sıkıştırıyor ve savaş politikalarının bedelini hem ekonomik hem politik hem de psikolojik olarak tüm ülkeye ağır bir biçimde ödetiyorlar. Ama bizler biliyoruz ki; bu kadar ağır koşullara mahkum değiliz, biz emekçiler asla seçeneksiz olmadık bu günde seçeneksiz değiliz" diye konuştu.

Mutlu bir azınlığın sürekli olarak servetine servet kattığını söyleyen Erdoğan, "Başta gençler ve kadınlar olmak üzere milyonlarca yurttaşımızın işsiz olduğu, milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkum edildiği, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarımıza sahip çıkmak taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz" dedi.

Döviz kurlarındaki artış karşısında "dolarla mı maaş alıyorsunuz" yaklaşımını öne çıkaran siyasi iktidarın; doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken emekçilerin maaşının her ay erimeye devam ettiğini belirten Erdoğan, "Son yirmi yıl içerisinde ortalama memur maaşı geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da hızla erimeye devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken bugün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz" dedi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş istiyoruz. Güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatin esas alınmasını istiyoruz. Ücretsiz, nitelikli, anadilinde kurum kreşleri açılmasını istiyoruz. Ücretsiz kamusal yaşlı ve hasta bakımı istiyoruz. Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, bireysel emeklilik dayatmasına son verilmesini istiyoruz. Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dahil edilmesini istiyoruz. Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen büro emekçilerinin işlerine iade edilmesini istiyoruz. Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz. Vergi dilimi marifetiyle maaşlarımızın erimesinin önüne geçilecek bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesini istiyoruz. Eşitlik, özgürlük, barış, adalet ve demokrasi istiyoruz!"

BURSA
BES Bursa Şubesi, 'insanca yaşam için, ek zam ve bütçe talebi' ile Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı İhsaniye Ek Hizmet Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

15-16 Haziran 1970 yılında sendikal bürokrasiye ve gasp edilmek istenen haklarına ilişkin işçi sınıfının gerçekleştirdiği büyük işçi direnişini selamlayan BES Bursa Şube Başkanı Nuriye Aydemir, fili ve meşru bir hatla direnerek sendika kurduklarını, tüm baskılara rağmen emek, barış ve demokrasi mücadelesini kararlılıkla devam ettirdiklerini söyledi.

Aydemir "Yıllardır bu temelde kadınlar; evden, uzaktan, yarı zamanlı gibi esnek çalışma biçimlerine yönlendiriliyor. Şimdi pandemi ile birlikte esnek çalışma biçimlerinin, tüm emekçiler için kalıcı hale getirilmesi planlanıyor. Esnek çalışma güvencesiz, örgütsüz, daha ucuza çalıştırmayı hedefleyen köleliği derinleştiren bir yöntemdir. Pandemi döneminde her ne kadar zorunluluk olsa da normal koşullarda kalıcı hale getirilmesi asla kabul edilemez" dedi.

MANİSA
BES Manisa Şubesi, Vergi Dairesi Başkanlığı önünde açıklama yaptı. KESK, Gıda-İş, EMEP, CHP, Sol Parti üye ve yöneticilerinin de katıldığı açıklamada, "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Hükümet zammını al başına çal" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.