24 Eylül 2024 Salı

BES, iktidarın 10. af paketini değerlendirdi

İktidarın 10. af paketini değerlendiren BES Genel Başkanı Berdicioğlu, "Yapılandırma süreçlerinde iş yoğunlukları iki üç kat artan emekçilerin ek ödemeleri artırılmalı ve her türlü ek ödemeler maaşlara dahil edilmelidir" dedi. 

Büro Emekçileri Sendikası (BES), yapılandırma adı altında çıkarılan aflara ilişkin değerlendirmede bulundu. Genel Merkez binasında düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, iktidarın 10. af paketinin 2 Haziran'da açıklandığını hatırlattı.

Kamu alacaklarının yapılandırılması adı altında çıkarılan ve ağırlıklı olarak vergi ve SGK prim alacaklarını kapsayan düzenlemelerin neredeyse rutin hale getirildiğini belirten Berdicioğlu, "Geçtiğimiz yıl kamu alacaklarının yapılandırılması gündeme geldiğinde, Sendikamız 'pandemide yapılandırma olmaz' diyerek karşı çıkmış, pandemiden etkilenen mükellefler için mücbir sebep hükümlerinin uygulanmasını ifade etmişti. Üzerinden bir yıl bile geçmeden taleplerimizin haklı olduğu ortaya çıkmasına rağmen, siyasi iktidar yanlış uygulamalarına devam ediyor" dedi.

İktidarın, pandemi döneminde destek olmadığı esnafın vergi borçlarının peşine düştüğünü dile getiren Berdicioğlu, "İşkolumuzda başta Maliye ve SGK Emekçileri aşılanmadan çıkarılan yapılandırma uygulaması, gerek çalışanların, gerekse de mükellef ve mali müşavirlerin can güvenliğini riske sokuyor. Kamu yükümlülüklerinden kaçınmayı teşvik eden yapılandırma uygulamaları, vergi adaleti ve hakkaniyetle bağdaşmamakla birlikte varlık barışı, stok affı ve matrah artırımı benzeri uygulamalar ya suça teşvik ediyor, ya da işlenen suçları aklıyor.  Matrah artırımı uygulaması kamuoyuna müjde olarak açıklanırken reel sektörün talebi olduğu ifade edilmiş, mesele matrah artırımı uygulamalarını verginin sigortası, verginin kaskosu tanımları yapmaya kadar vardırılmıştır. Vergi kanunlarına uyumlu bir mükellef hem de pandemi döneminde ilave bir vergi yükü altına niçin girer? Reel sektörün niçin böyle bir talebi olur? Birçok alanda yaşanan siyasallaşma maliye alanında da yaşandığı için kimi mükellefler siyasi kaygılarla matrah artırımına giderken, ağırlıklı olarak vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyerek vergi kayıp ve kaçağına neden olan mükellefler için matrah artırımı bir can simidi işlevi görmektedir" diye konuştu. 

Berdicioğlu, "Maliye ve SGK birimlerinde personel yetersizliği ortada iken çıkarılan yapılandırmalar iş yükünü artırırken, bu kurumlarda çalışanların emekleri de yok sayılmakta plansız, programsız uygulamaların bedelleri emekçilere ödetilmektedir. Yapılandırma süreçlerinde iş yoğunlukları iki üç kat artan emekçilerin ek ödemeleri artırılmalı ve her türlü ek ödemeler maaşlara dahil edilmelidir" ifadelerini kullandı.