25 Eylül 2024 Çarşamba

Berlin'de 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor. Birleşik Devrimci Mücadele Güçleri ve birçok devrimci örgüt çağrılar yapmaya devam ediyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor. Sendikaların pandemi bahanesiyle iptal ettikleri 1 Mayıs yürüyüşü devrimci ve ilerici güçler tarafından gerçekleştirilecek.

1 Mayıs, Berlin'de her yıl olduğu gibi bu yılda kitlesel olarak kutlanacak. İki büyük yürüyüşün yanı sıra çeşitli toplumsal kesimler tarafından onlarca gösteri düzenlenecek. Berlin sokakları şimdiden 1 Mayıs afişleriyle donatılmış bulunuyor. Birleşik Devrimci Mücadele Güçleri ve birçok devrimci örgüt çağrılar yapmaya devam ediyor.

SENDİKALARA ALTERNATİF 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ
Almanya Sendikalar Birliği'nin (DGB) her zaman örgütlediği 1 Mayıs geçen yıl olduğu gibi bu yılda pandemi bahanesiyle iptal edildi. Ancak sendikaların düzenlediği yürüyüşe katılan Sınıf Mücadeleci Blok, bu yıl sendikalara alternatif olarak inisiyatifi ele aldı ve 1 Mayıs günü saat 11.00'de merkezi bir yürüyüş çağrısı yaptı. Sınıf Mücadeleci Blok yaptığı çağrıda, devletin krizin yükünü emekçilere yüklemeye çalıştığı bir süreçte sokak eyleminden vazgeçmek gibi bir seçeneği kabul etmediğini belirterek, "krizin yükünü biz çekmeyeceğiz, sendikaları ve işçileri ileri çıkmaya, 1 Mayıs'ta krize karşı mücadeleyi büyütmeye" vurgusu yaptı.

Birleşik Devrimci Mücadele Berlin Güçleri de "tüm işçi ve emekçileri, kapitalist sömürüye, ırkçılığa ve faşizme karşı, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'a çağırıyoruz, 1 Mayıs'ta saat 11.00'de Hackescher Markt'tayız" açıklamasında bulundu.

DEVRİMCİ 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ SAAT 17.00'DA
Berlin'de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve otonom, antifaşist güçlerin yoğun ilgi gösterdiği, ancak işçi ve emekçilerin, devrimci kesimlerin de katılım sağladığı 1 Mayıs yürüyüşü bu yıl Migrantifa öncülüğünde yapılacak. Saat 17.00'da Neuköln semtinde Hermannplatz alanında bir mitingle başlayıp daha sonra Kreuzberg'e kadar sürecek olan Devrimci 1 Mayıs yürüyüşüne bu yılda 10 bini aşkın bir katılım beklenmekte. Geçen yıl pandemi gerekçesiyle yasaklanan Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü, binlerce insanın sokağa çıkarak Kreuzberg semtini 1 Mayıs alanına çevirmesiyle yasak boşa çıkarılmıştı.

30 NİSAN GÜNÜ DE EYLEMLER YAPILACAK
Berlin'de 1 Mayıs öncesi her yıl olduğu gibi çeşitli eylemler yapılacak. Bu yılda 30 Nisan'da yüksek kiraların protesto edildiği ve kiralık evleri ellerinde bulunduran şirketlere devletin el koymasını, evlerin kamulaştırılmasını talep eden bir yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüş Saat 17.00'da Wedding semtinde Leopoldplatz alanından başlayacak. Ayrıca 30 Nisan gecesi de farklı eylemlerin yapılması bekleniyor.

MLKP'DEN 1 MAYIS'A ÇAĞRI
Berlin'de faaliyet yürüten MLKP güçleri, emekçilerin yoğun yaşadığı Kreuzberg, Wedding ve Spandau semtlerinde bildiriler dağıtarak 1 Mayıs'a çağrı yaptı. MLKP Almanya Örgütü'nün çıkardığı 1 Mayıs'a çağrı bildirileri semtlerde posta kutularına bırakılarak emekçilere ulaştırıldığı belirtildi.

DEVLET TEDİRGİN
Berlin basınında yürütülen tartışmalarda Berlin eyalet yönetiminin 1 Mayıs için tedirginlik içinde olduğu anlaşılmakta. Kentte yapılacak iki büyük yürüyüş ve yapılacak farklı eylemlerden dolayı polis gücünün yetmeyeceğini düşünen Berlin Emniyet Müdürü, diğer eyaletlerden takviye güç istedi.

1 Mayıs'ta Berlin'in yanı sıra Hamburg'daki Devrimci 1 Mayıs'ın da kitlesel geçmesi bekleniyor.