24 Eylül 2024 Salı

BEDAŞ işçileri düşük zamma karşı iş bıraktı

BEDAŞ'ta çalışan Tes-İş üyesi işçiler, yüzde 6'lık zammına karşı iş bıraktı: Resmi enflasyon rakamlarının bile altında.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'de (BEDAŞ) çalışan Tes-İş üyesi işçiler, Yüksek Hakem Kurulunun (YHK) yüzde 6'lık zammına karşı iş bıraktı.

BEDAŞ'la Tes-İş arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine süreç YHK'ye taşındı. YHK tarafından bağıtlanan sözleşmede enerji işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı ise yüzde 5 dayatıldı. İkinci yıl ise yüzde 5+4 zam dayatıldı.

BEDAŞ işçileri YHK'nin düşük zam dayatmasına iş bırakarak yanıt verdi. İşçiler yaptıkları açıklamada, "Bu karar tamamen fiyaskodur. Hakkımızı alana kadar Bedaş işçileri patlama, yangın ve hastalık hariç işe çıkmayacak ve verilen işleri yapmayacaktır" dedi.

RESMİ ENFLASYON RAKAMLARININ BİLE ALTINDA
BEDAŞ işçilerinin ücretlerine yapılan zam resmi rakamlarının bile altında kaldı. TÜİK'in rakamlarına göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 16,19 düzeyine çıkarken, Merkez Bankası da yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12,2 olarak açıklamıştı.

Bağımsız araştırmacılar tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAGrup) ise eylül 2020 ile şubat 2021 arasındaki 6 aylık enflasyon oranını yüzde 19,98 olarak hesaplamıştı.