22 Eylül 2024 Pazar

BDS: İsrail'i boykot edin

BDS Türkiye, "Filistinlilerin temel hakları tanınıncaya ve gerçekleşinceye dek İsrail boykot edilmelidir" dedi. BDS Türkiye, 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla Beyoğlu Tünel Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
 
"Dönüş hakkından dönmek yok" pankartının taşındığı eylemde, "Diren Filistin seninleyiz", "Dönüş hakkından dönmek yok", Filistin'e özgürlük İsrail'e boykot" sloganları atıldı.
 
Basın metnini okuyan BDS Türkiye Gönüllüsü Mutlu Örs, bugünün Filistinliler için iki ayrı anlam taşıdığını ifade etti. Örs, "Birinci Dünya Savaşı sonrasında Filistin'i işgal eden, burada bir manda yönetimi kuran ve Siyonist göçlerini himayesi altına alıp hızlandırarak İsrail'in kurulmasının koşullarını yaratan Britanya, İkinci Dünya Savaşı sonrasında manda yönetiminin sürdürülemez hale gelmesi üzerine kendisi için bir çıkış planı oluşturmuş, bu doğrultuda Filistin'i 'Arap Devleti' ve 'Yahudi Devleti' olarak ikiye ayıran, tümüyle adaletsiz bir taksim planını Birleşmiş Milletler'e sunmuştu" dedi.
 
29 Kasım 1947 tarihinde İsrai'in kurulduğunu hatırlatan Örs, bu tarihten sonrada Filistinlilerin Nakba soykırımına uğradığını anımsattı. İsrail'in Filistin'e yönelik işgalini giderek genişlettiğine dikkat çeken Örs, 1977 yılında 29 Kasım'ın, Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü ilan edildiğini belirtti.
 
Bu yıl 29 Kasım gününün Filistinliler için hem yoğun bir saldırı dönemi olduğuna işaret eden Örs "Gazze'de yaşayan ve önemli bir bölümü yaşadığı yerden çıkarılarak mülteci haline gelmiş olan Filistinliler, ablukayı sonlandırmak ve geri dönüş hakkı için Mart ayından beri, ağır bedeller ödeyerek, her Cuma günü 'Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü' adı altındaki kitlesel yürüyüşlerini sürdürüyor" dedi.
 
Gazze'nin halen çok ağır abluka koşullarında olduğunu vurgulayan Örs, sözlerine şu şekilde devam etti:  "Filistinlilerin geri dönüş hakkı da dahil olmak üzere pek çok temel hakkı, uluslararası hukuk tarafından tanınmıştır ve İsrail bu haklara riayet etmek zorundadır. İsrail'e uluslararası düzeyde yaptırım uygulanmalıdır. Filistinlilerin temel hakları tanınıncaya ve gerçekleşinceye dek İsrail, ekonomik, ticari, siyasi, askeri, akademik ve kültürel yönlerden tecrit edilmeli, yalnızlaştırılmalı ve boykot edilmelidir."