18 Eylül 2024 Çarşamba

Batman'da Mehmet Emin Çelik için adalet talebi

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 649. hafta eyleminde 28 Ağustos 1994'te Batman'ın Kozluk ilçesinde katledilen Mehmet Emin Çelik için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 649. hafta eyleminde Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Rezan Baytar, 28 Ağustos 1994'te Batman'ın Kozluk ilçesinde katledilen Mehmet Emin Çelik'in hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Kozluk'ta yaşayan Mehmet Emin Çelik ve Mehdi Çelik'in akrabalarının evine misafirliğe gittiğini ve gece yarısı eve gelen özel hareket timlerinin "ifade vermeleri gerektiği" gerekçesiyle Mehmet Emin Çelik ve Mehdi Çelik'i evden çıkardığını aktaran Baytar, "Yaklaşık 15 metre uzaklaştırıldıktan sonra Mehmet Emin Çelik, uzun namlulu silahlarla taranarak öldürülür. Mehdi Çelik ise karanlık olması sebebiyle kaçarak kurtulmayı başarır" dedi.

Baytar, "Mehmet Emin Çelik'in infaz emrini verenler ve infazın tetikçileri hala yargı önüne çıkarılmadı. İnfaz emrini verenler ve infazın tetikçileri yargı önünde hesap vermelidir. Kayıplarımızın akıbetini sorgularken, onlara dair bir izi bulunmadan, hakikatler ortaya çıkarılmadan ve adalet sağlanmadan bu mücadeleden asla geri adım atmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Hakikatten ve haklılığımızdan aldığımız meşruiyetle susmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.