24 Eylül 2024 Salı

Bakırköy'de tutsak yakınlarına saldırı: 4 gözaltı

Polis, Bakırköy Hapishanesi önünde oturma eylemi yapmak isteyen tutsak yakınlarına gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Saldırıda 2 tutsak yakını ve 2 avukat gözaltına alındı.
Açlık grevinde olan tutsaklara destek için Bakırköy Hapishanesi'nin önünde oturma eylemi yapmak isteyen tutsak yakınlarına polis saldırdı.
 
Hapishane yakınında toplanan aileler, yürüyüş yaptı. Eyleme HDK Eş Sözcüleri Gülistan Koç Yiğit ve Sedat Şenoğlu, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Meral Danış Beştaş ile çok sayıda avukat destek verdi.
 
'DÜN GÖZALTINDAYDIK, BUGÜN YİNE BURADAYIZ'
 
Yürüyüşe başlamadan önce konuşan tutsak annesi Simamperi Akyıldız ise açlık grevi eylemleri sonuçlanana kadar eylemlerini kararlılıkla devam ettireceklerinin altını çizdi, "Bugün 5 gündür Bakırköy Cezaevi önündeyiz çocuklarımız açlık grevinde. Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana kadar, çocuklarımız açlık grevinden çıkana kadar biz her gün gelip burada oturacağız. Bizim onurumuz bunu kabul etmez. Dün bizi yaka paça gözaltına aldılar. Emniyetteki ifademizde, tecrit kalkana kadar cezaevi önüne gelip oturacağımızı belirttik" dedi.
 
Akyıldız, "Cumhurbaşkanı çıkıp bir kelime etmiyor. Çünkü İmralı ile görüşülürse barışın geleceğinden korkuyorlar. Barışın anahtarı İmralı’dadır. Onun için görüşmeleri yasakladılar. Erdoğan Türkiye'yi kaosa ve savaşa götürüyor. Kan gölüne çevirecek her tarafı. Tek devlet, tek bayrak diyerek bu sorunlar çözülmüyor” diye konuştu
 
Hapishane önüne yaklaşan kitlenin önünü kesen polis, eyleme izin verilmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine HDP ve HDK yöneticileri, polisle görüşmeler yaptı. Ancak görüşmelerden sonuç çıkmadı.
 
AV. ACİNİKLİ: TECRİD KALDIRILMALI 
 
Eyleme destek veren Avukatlar adına açıklama yapan Avukat Ayşe Acinikli, "Yaşadığımız durumu görüyorsunuz, çok fazla açıklamaya gerek yok. Bugün hukukçular olarak buraya geldik, tavrımızı ve çağrımızı açıklamak için geldik ama güvenlik güçlerince açıklama yapmamıza izin verilmiyor. Tecridin kaldırılması yönünde çağrımızı yeniliyoruz" dedi.
 
'HERKES BU ÇIĞLIĞI DUYSUN, HAPİSHANELERDEN TABUTLAR ÇIKMASIN'
 
HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, tutsak annelerinin seslerini duyurmak istediklerini belirtti, "Annelerin otek bir talebi var, açlık grevide olan tutsakların talebi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması. Annelere her gün müdahale oluyor, her gün gözaltına alınıyorlar. Biz bu hukuksuz durumu da protesto ediyoruz, 'çocuklarımızın ölmesini engelleyin' diyoruz. İnsanlar ölüyorlar, bu hukuksuzluk hepimizi yakacak. Gelin yasalara uyun, bize yasa maddesi gösterenler yasayı ihlal ediyor. Burada bu yasanın uygulanması için buradayız, insanların açlık grevinde olmasının gerekçesi yasanın uygulanması. Bizlar yasayı savunuyoruz, demokratik kamuoyuna sesleniyoruz: Herkes bu çığlığı duysun, hapishanelerden tabutlar çıkmasın" diye konuştu.
 
Koçyiğit'in açıklamasının ardından polis, gaz bombaları ve plastik mermilerle kitleye saldırdı. Saldırıda tutsak yakınları yerlerde sürüklenerek, darp edildi. 
 
Saldırıda, avukatlar Rengin Ergül ve Ahmet Balkaya ile tutsak yakınları Huri Turgut ve Bilal Başutcu gözaltına alındı.