1 Ekim 2024 Salı

Ayakta sayım ve çıplak aramaya direnen tutsaklara gardiyanlar saldırdı

Hakkında açılan davanın duruşması için getirildiği Batman T Tipi Hapishanesi'nde ayakta sayım dayatmasına karşı çıkan Salih İlmin adlı tutsak gardiyanların saldırısına uğradı.

Hakkında açılan davanın duruşması için Batman T Tipi Hapishanesi'ne sevk edilen Salih İlmin'e gardiyanlar ayakta sayım ve çıplak arama dayatmasında bulundu. Kabul etmeyen İlmin'e saldıran gardiyanlar işkence yaptı. İlmin, 9 Haziran'da kardeşi Gülçin İlmin ile yaptığı açık görüşte yaşadıklarını aktardı.

İKİ KİŞİLİK HÜCREDE AYAKTA SAYIM DAYATMASI
Ağabeyinin mahkemesi için getirildiği Batman Hapishanesi'nde iki kişi kaldıkları hücrede gardiyanların ayakta sayım dayatmasına maruz kaldığını söyledi. Gülçin İlmin, hücreye gelen gardiyanların sayım için ayağa kalmalarını istediğini belirtti, "Onlar da zaten iki kişi olduklarını ve ayağa kalkmayacaklarını söylüyorlar. Bu esnada gardiyanlar onları zorla ayağa kaldırmak istiyor. Onlar da kalkmayacaklarını söyleyerek direniyorlar. Üstünde oturdukları sandalye ile beraber onları koğuşun dışına atıyorlar. Bu esnada zorla fiziki müdahalede bulunuyorlar. 'Herkes ayağa kalkıyor, siz niye kalkmıyorsunuz' diyerek tehdit ediyorlar. Abim bu şiddeti savcılığa anlattı" şeklinde konuştu.

TUTSAKLARA VE AİLELERİNE ÇIPLAK ARAMA SALDIRISI
Gardiyanların ağabeyi ve diğer tutsağa çıplak arama saldırısında da bulunduğunu belirten İlmin, benzer uygulamalara ziyaretçilerin de maruz kaldığını anlattı. 9 Haziran'da açık görüşe gittiklerinde işkenceye varan muamelelerle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren İlmin, "İki yerde aramadan geçtik. Çıplak aramaya varan bir durum gelişti. Bunu kabul etmedik. Bu yapılanın insan onurunu zedeleyici bir durum olduğunu belirtik. 'Neden bunları yapıyorsunuz?' diye sorduk. Onlar da 'İşinize gelirse. Buranın kuralı böyle. Eğer rahatsız oluyorsanız bir daha gelmezsiniz' dediler. Zaten uzun bir süre pandemi bahanesiyle görüş gerçekleştirmediler. Yasak kalktı, ancak bu şekilde bir işkenceyle karşı karşıya kaldık. Hem cezaevindeki tutuklulara hem de onları ziyarete gelen ailelere işkence yapılıyor. Bu işkence son bulsun. Yeter artık" sözleriyle saldırılara tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'ne başvurduklarını aktaran İlmin, tutsaklara yönelik saldırıların son bulması için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.