1 Ekim 2024 Salı

Avukatlara 'sosyal mesafe' cezası 

"Çoklu baro" yasasına karış Batman'da yapılan eyleme katılan 29 avukata "sosyal mesafe kuralını ihlalden" 31 bin 500 TL ceza kesildi. Altı avukata ise iki kez ceza yazıldı. 

Batman'da baroların içeriğini değiştirecek olan düzenlemeye karşı basın açıklaması yapan 29 avukata "sosyal mesafe ihlal" ettikleri gerekçesiyle toplam 31 bin 500 TL cezası verildi. Bazı avukatlara, iki kez ceza kesildi.

Yasa tasarısının görüşüldüğü günlerde baro başkanlarının Ankara'da yaptığı eyleme destek olmak için Batman'da da eylemler düzenlenmişti.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre aralarında Batman Baro Başkanı Abdulhamit Çakan'ın da olduğu avukatlara, Batman İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından kesilen ceza mesajla bildirildi.

İKİ KEZ CEZA KESİLDİ
Öte yandan İnsan Hakları Derneği Batman Şube Eşbaşkanı Avukat Rümeysa Deniz Kaya ile avukatlar Devran Yıldız, Şirin Şen, Adnan Durman, Neşe Erpolat, Umut Doğu Ekmen'e sosyal mesafe kuralını ihlalden iki kez ceza kesildi.

Batman Barosu Başkanı Abdulhami Çakan, avukatlar Ferhat Bayındır, Alaattin Dal, Fuat Kaya, Selvihan Avşar, Türkan Şahin, Durmaz Özüş, Osman Sönmez, Mustafa Yıldız, Sedat Girti, İlyas Tarım, Mesut Aydın, Nuri Mehmetoğlu, Serhat Tüzün, Zedan Ekmen, Ferhat Özdemir, Abdulkadir Aksoy, Sabri Nuhat Özdemir, Seyfettin Taş, Burhan Gözün, Özgür Görgen, Kadir Aydiş ile Mehmet Demir'e ise birer kez ceza yazıldı.

'YASAL HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ'
Kesilen cezalara tepki gösteren Batman Barosu Başkanı Abdulhamit Çakan, "Cezalara öncelikle itiraz edeceğiz" dedi. Batman Borusu olarak durum değerlendirmesi yaptıktan sonra yasal haklarını kullanacaklarını ifade eden Çakan, "Batman'da daha önce tiyatrocular basın açıklaması yapmış veya çeşitli basın açıklamalarında benzer cezalar kesilmişti. Biz avukatlarda çoklu baro sistemine karşı olduğumuzu demokratik yollar ile görüşlerimizi kamuoyuna açıklamıştık. Bize de bu ceza kesildi. Haksız ve hukuka aykırı bir düzenlemeydi, halen aynı görüşteyiz. Cezalara ilişkin yasal haklarımızı kullanacağız" diye konuştu.

Yaptıkları iki ayrı eylemin üzerinden uzun bir süre geçtiğine de vurgu yapan Çakan, "Biz o dönemde her şeyi göze alarak açıklama yapmıştık. O günden bu yana da hiçbir avukat arkadaşımız da pandemi belirtisi olmadığını da eklemek istiyorum" ifadelerini kullandı.