23 Kasım 2024 Cumartesi

Avrupalı siyasetçiler: PKK 'terör örgütleri' listesinden çıkartılsın

Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi'nin kararının açıklandığı toplantıda konuşan Avrupalı siyasetçiler ve sendikacılar, PKK'nin "terör örgütleri" listesinden çıkartılmasının Kürt sorununun barışçıl çözümü için önemli olduğunu belirtti. Siyasetçiler ve sendikacılar, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'u da andı.
Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi'nin kararı bugün Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
 
Toplantıda çok sayıda Avrupalı ve Kürt siyasetçi ile sendikacı söz aldı. 
 
İngiliz feminist aktivist J. Ward, Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. Ward, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İngiltere tarafından kabul edilmesine tepki gösterdi, "Tiksinti verici bir ziyaretti" dedi.
 
Uluslararası Demokrat Avukatlar Birliği'nden Barbara Spinelli, Nusaybin ve Cizre'de insanlığa karşı suç işlendiğini belirtti.
 
Uluslararası Demokrasi ve İnsan Hakları Birliği'nden avukat Mahmut Şakar, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'un telefonla katıldığı bir toplantıyı hatırlattı, "Mehmet Tunç ve arkadaşları, Cizre bodrumlarında katledildi. Ancak Mehmet Tunç'un sesi hala burada ve bize adalet mücadelesini kazanma sorumluluğu yüklüyor" dedi.
 
AB VE BM MAHKEME KARARININ GEREĞİNİ YERİNE GETİRSİN
 
Mahkeme kararının ardından AB ve BM'nin büyük sorumluluk düştüğünü belirten Şakar, şöyle konuştu: "AB ve BM'ye sesleniyorum: En azından ahlaki ve vicdani olarak kararın gereğini yerine getirin. Türk devletinin, Kürt halkına yönelik saldırılarına karşı açık bir tutum alın. PKK'yi ve Kürt halkının mücadelesini Avrupa'da kriminalize etmeyin. Abdullah Öcalan'ın barış iradesine sahip çıkın ve izolasyona son verilmesini isteyin."
 
Avrupa Sol Birlik adına Gabi Zimmer, Türk devletine "çözüm sürecini" başlatma çağrısı yaptı, "AB'nin Türk devleti üzerinde baskı yapması için biz de AB üzerinde baskı yapacağız" dedi.
 
Uluslararası Gözlemciler Komitesi üyelerinden Kariane Westrheim de Mehmet Tunç'u hatırlattı, "Bu ölümlerin tek sorumlusu Türk devleti değil, Avrupa'dır, hepimiziz" dedi. PKK ile Türk devleti arasında görüşmelerin yeniden başlaması için öncelikle PKK'nin "terör" listesinden çıkartılması gerektiğini belirten Westrheim, şöyle konuştu: "Avrupa'nın PKK kararını Türk devleti, Kürt halkına karşı saldırılarını meşrulaştırmak için kullanıyor. PKK 'terör' listesinde kaldıkça ve Öcalan tecrit edildikçe barışa ulaşılamaz."
 
İngiltere Öcalan'a Özgürlük Kampanyası'ndan Simon Dubbins, Türk devletinin Efrin işgali karşısında Avrupa'nın tutumunu eleştirdiği, "Bu sessizlik kabul edilemez" dedi. Öcalan'ın 20 yıldır tecrit altında tutulduğuna dikkat çeken Dubbins, "İngiltere'de Temmuz ayında sendikalar tarafından büyük bir festival düzenlenecek ve teması da Öcalan'ın özgürlüğü olacak" diye konuştu.  Dubbins, Erdoğan'la görüşen İngiliz hükümetine tepki gösterdi, "Teresa May hükümeti bu görüşme ile Erdoğan'ın Kürtlere karşı saldırılarına destek vermiş oldu" dedi. 
 
Kürdistan'a Barış Kampanyası'ndan Margaret Owen, 15 yıldır Türkiye'deki mahkemeleri takip ettiğini söyledi, "Hepsi korkunç ve kurgudur. Hiçbir kanıt olmadan binlerce insan hapsedildi" diye konuştu.