24 Eylül 2024 Salı

Askerler tarafından köyü yakıldı, gözaltında kaybedildi

'94 yılında askerlerin yaktığı köyünde gözaltına alınan ve kaybedilen İbrahim Kartay için Diyarbakır'da düzenlenen eylemde oğlunun akıbetini soran babaya askerlerin silah çektiği ve tehdit ettiği aktarıldı.

Diyarbakır'da "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla gerçekleşen eylemlerin 757.'si 29 yıldır haber alınamayan İbrahim Kartay'ın hikayesi paylaşıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi'nin çağrısıyla Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkında bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önündeki eylemde, kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart ve kayıpların fotoğrafları taşındı.

İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, '94 yılında gözaltında kaybedilen İbrahim Kartay'ın hikayesini okudu. Akdeniz, şu ifadeleri kullandı: "1965 Licê doğumlu İbrahim Kartay, Hênê ilçesinin Gömeç köyünde ikamet ediyordu. Evli ve üç çocuk babası olan İbrahim Kartay çiftçilikle uğraşıyordu. 15 Ağustos 1994 tarihinde askerler tarafından İbrahim Kartay'ın ikamet ettiği köye baskın düzenler.

"Askerler, köylüleri meydanda toplayıp onların köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanları da silahlarla taranarak öldürülür. Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır'a köylüler, eşinin gözaltına alındığını bilgisi verir. Çocuklarıyla komşu köyüne sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hênê'ye giderek Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunur. Savcılıktan haber alamayan aile Hani Jandarma Karakoluna gider. Burada karakoldaki yetkililer aileye 'İbrahim Kartay'ı gözaltına alınmadığı' cevabını verir. Bir süre sonra baba Kadri Kartay tekrardan karakola gider fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine ateş edilir ve oğlunun bir daha sormaması için tehdit edilir. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kalır. Gözaltına alınırken ve gözaltında tutulurken insanlar tarafından görülmesine rağmen gözaltına alındığını inkar edilen İbrahim Kartay'dan bir daha haber alınmaz."

Açıklama, oturma eylemiyle sona erdi.