24 Eylül 2024 Salı

Angel Halı işçileri SGK İl Müdürlüğü önünde: Kod-29 gitti Kod-46 geldi

Angel Halı Fabrikası'ndan Kod-46 ile işten çıkartılan işçiler, "Kod-29, Kod-46 işçi düşmanı tüm kodlar kaldırılsın" dedi.

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet yürüten Angel Halı Fabrikası'nda Kod-46 (hırsızlık) gerekçesi ile işten çıkarılan 63 işçi Sosyal Güvenlik Kurumu antep İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Çok sayıda işçinin katıldığı eylemde "Kod-29, Kod-46 işçi düşmanı tüm kodlar kaldırılsın" pankartı ve "Hırsız değil işçiyiz", "Kod-46 kaldırılsın işten atmalar yasaklansın" ve "Kod-29 zulmü yeni kodlarla devam ediyor" dövizleri taşındı. 

'PATRONUN BEYANI ESAS ALINIYOR'
Eylemde konuşan DİSK Tekstil Sendikası Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, SGK Genel Müdürlüğü'nün Kod-29'un iş hayatında belirsizliklere yol açtığı, bu yüzden her suçu ayrı niteleyen farklı kodlar düzenlenmesine değinerek, söz konusu değişikliğin işçilerin lehine olmadığını söyledi. Kod-29 ile işten atılan işçilerin şimdi de Kod-43, Kod-46 ve Kod-49 ile işten çıkarıldığını söyleyen Türkmen, "Yine patron suçu kanıtlamakla yükümlü değil, yine patronun beyanı esas. Yine işçi haksız yere işini ve yıllarca birikmiş tazminatını alamıyor. İşçi yıllarca ücretinden kesinti yapılarak birikmiş olan işsizlik ödeneğinden bile yararlanamıyor. Yine işçilerin alnına kara bir leke çalınıyor ve yine işçi kendini temize çıkarmak için, suçsuz olduğunu kanıtlamak için yıllarca mahkeme kapılarında bekliyor" dedi.

'SGK'Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'
Son 1 yıldır Başpınar OGB'de binlerce işçinin bu kodların kötüye kullanılması sonucunda işinden olduğunu söyleyen Türkmen, "En son işyeri girişinde telefonlarını teslim etmek istemeyen 63 Angel Halı İşçisi, 28 Nisan'da hırsızlık yaptıkları öne sürülerek, yani Kod-46 ile yani iftira atılarak işten atıldı. Patron dahi attığı iftiranın inandırıcı olmadığını anlamış, işçileri Kod-46'nın ardından farklı bir suçlama ile işten çıkarmış. Ancak ne bakanlık, ne SGK, ne diğer yetkililer konuyla ilgili gerekenleri yapıyor. Çalışma Bakanlığını, İl Çalışma Müdürlüğünü, SGK'yi ve sorumluluğu olan herkesi göreve çağırıyoruz. Angel Halı'da işçilere karşı her suç işlenmektedir. Elden kayıt dışı para verilmekte, zorunlu mesai uygulaması yapılmakta, işçilerin mola hakkı ellerinden alınmakta, işçiler tehdit edilmekte, baskılarla istifaya zorlanmakta, bakanlığın belirlediği kodlar kötüye kullanılmakta, işçilere iftira atılarak, tüm hakları gasp edilerek işten atılmaktadır" ifadelerini kullandı.