23 Kasım 2024 Cumartesi

Altındağ Belediyesi işçilerinin direnişi 4. gününde

Altındağ Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin grev kırıcılığına, işten atılma tehditlerien rağmen işçilerin direnişi 4. gününde sürüyor. Tehditle işten çıkarılan dört şoför alışmayı reddederek geri döndü. İşçiler alkışlarla karşılandı. 

Altındağ Belediyesi işçileri 4 gündür direniyor. AKP'li başkanlar Asım Balcı ile Veysel Tiryaki arasında henüz devir teslim yapılmazken, yeni seçilen başkan Tiryaki'nin talimatıyla geçen ay verilen ek zamlar geri alındı. Duruma tepki gösteren ve eylem yapan işçiler SMS yoluyla işten çıkarıldı, 16 büro çalışanı "süpürge işçisi" yapıldı. 

GREV KIRICILIĞI
AKP'li Altındağ Belediyesi, ek zam talebiyle eylem yapan işçilerin haklı mücadelesini "hukuk dışı" diye nitelendirirken, işçilerin eylemlerini sonlandırmadığı takdirde özelleştirme yoluyla grev kırıcılığı yapacağını duyurdu. CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi ise Altındağ Belediyesinin grev kırıcılığına destek vererek, işçilerin haklarını aramak yerine çöpleri toplamaya başladı.

İŞÇİLER TEHDİDE BOYUN EĞMEDİ
Öte yandan tehditle işe çıkarılan 4 şoför çalışmayı reddedip geri döndü. Grev kırıcılığını reddeden işçiler, şantiyedeki arkadaşları tarafından alkışlarla karşılandı.

İŞÇİLERİN EK ÜCRET TALEBİ YOK
Altındağ Belediyesi işçilerine, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giren ek protokol neticesinde yüzde 30 oranında maaş zammı yapıldı. Mart maaşında ise Hizmet-İş Sendikası tarafından imzalanan ek protokole uyulmayarak hukuksuz şekilde ek zamlar gasp edildi. Belediye yönetimi ve yetkili sendika ile görüşme yapmaya çalışan işçiler bir muhatap bulamadı. İş bırakan işçiler ek ücret  talep etmeksizin; ek protokole uyulmasını ve 2024 başından beri aldıkları ücretleri istiyor.

İŞTEN ATMALAR DURMAYACAK
Altındağ Belediyesi Fen İşleri Kampüsünde pazartesiden bu yana eylemde olan işçilere, işten atmaların durmayacağı bildirildi. Evrensel'e konuşan bir işçi, ek protokol zammı sürecinin belirsiz olduğunu söyledi, "Yatırmak 1 ayı bulabileceğini, bayramdan sonraki ilk iş gününde paralarımızın hesaplanması için oturacaklarını söylediler. Biz kabul etmedik. Müdürler tekrar görüşeceklerini söylediler. Zammımızı alana kadar beklemeye devam edeceğiz" dedi.

İŞÇİLER HAKKINDA YASAL İŞLEM TEHDİDİ
Altındağ Belediyesi ise bir açıklama yaparak, iş bırakan işçiler hakkında yasal işlem başlatılacağı yönünde tehdit etti. Belediye Başkanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Altındağ Belediyesinin yeni Başkanı Veysel Tiryaki'nin, mart ayı içerisinde Altındağ Belediyesi işçilerinin 2023 yılına ait 9 aylık geçmiş maaş farklarını alamadıklarını, işçilerin eylemleriyle öğrendiği aktarılırken şu ifadelere yer verildi: "Mart ayında o dönemin Belediye Başkanı Asım Balcı, yasal olmayan bu eylemi sonlandırmak için kendisinin görevinin devam etmeyeceğini bilmesine rağmen, ocak ayında toplu iş sözleşmesi ile verilen zam oranına yüzde 30 daha ek zam verdiğini açıklamıştır. Yeni seçilen yönetimin göreve başlaması ile yüzde 30 ek zamlı maaş ödemesinin belediyeye aylık 40 milyon TL ek maliyet getirdiği de görülmüştür. Yapılan tespitte, ek zammın temizlik, park bahçe, veterinerlik gibi sahada beden gücüyle yoğun şekilde ve özveriyle çalışan personelle sınırlandırılmadığı, işçi olmalarına rağmen farklı gerekçelerle belediye birimlerinde masa başı olarak görevlendirilen bin 500 işçiyi de kapsadığı anlaşılmıştır."

DİRENİŞTEN SENDİKANIN HABERİ YOKMUŞ
Bayram öncesinde ocak ayında belirlenen zamlı maaş tutarları da hesaplarına yatırıldığı ifade edilen açıklamada, "Maalesef sendikanın ve belediye yönetiminin haberi olmadan temizlik işçileri tarafından yasal olmayan bir iş bırakma eylemi başlatılmıştır. Tüm bunların yanı sıra hukuksuz şekilde yapılan iş bırakma eyleminden önce yeni yönetim tarafından hiçbir çalışanın işine son verilmediğinin de bilinmesini isteriz" denildi. Hak arayan işçilerin eylemleri için ısrarla "yasalara aykırı" vurgusunun kullanıldığı açıklamada eylemlere öncülük eden işçilerin isten atılması şu ifadelerle aktarıldı: "İş bırakma eyleminin yapılmasına öncülük eden, işbaşına dönmek isteyen personellerin işe dönmelerine tehditle müsaade etmeyen, çöp arabalarının sahaya çıkmasını engelleyen 17 kişinin iş akdine eylemler başladıktan sonra son verilmiştir. Bu kişilerin seçim öncesindeki eylemlerde de aktif rol oynadığı ve çalışma barışını bozan kişiler olduğu tespit edilmiş ve iş kanununa aykırı davranışlardan ötürü iş akitleri fesih edilmiştir."

EYLEMİ SONLANDIRIN TEHDİDİ
Belediye başvurduğu grev kırıcılığı yöntemini ise şu şekilde aktardı: "Temizlik, park-bahçe gibi beden gücüyle sahada çalışan personellerimizin dışında, belediye bünyesinde masa başı görevde çalışan yüzlerce işçiyle birlikte, toplamda 2000 civarında işçimize dönük maaş adaletsizliklerinin çözümünün 15 gün içinde sağlanacağını tekrar hatırlatarak, eylemin sürmesi durumunda Altındağlı vatandaşlarımızın temizlik konusunda mağduriyetlerinin giderilmesi için hiç istemeyerek özelleştirme yoluyla temizlik hizmetlerinin yürütüleceğinin ve hukuksuz şekilde iş bırakan personellerin ivedi olarak iş başı yapmamaları durumunda haklarında yasal işlem başlatılacağının da bilinmesini isteriz."

İŞÇİLER: KAZANAN HAKLARI YENEN MASUMLAR OLACAK
Belediyenin söz konusu açıklamasının ardından işçilerden de bir açıklama geldi. İşçilerin haklı eylemleri karşısında grev kırıcılığına soyunan belediyeyi uyaran işçiler, belediyenin başvurduğu yöntemin kamuda taşeron çalıştırılmasını yasaklayan KHK'nin ihlali anlamına geleceğini vurgulayarak, "Böyle bir tutumda bulunmak kamu kurumunda kanunsuz iş yapılması anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı. Yoksulluk sınırının altında çalışmanın zulüm olduğunu ifade eden işçiler, ek protokolün uygulanmasını ve işten çıkarılan arkadaşlarının işe iade edilmesi taleplerini yineleyerek "Kazanan elbet hakları yenen masumlar olacaktır" dedi.

'VERİLEN ÖDENEK RAKAMLARININ YARI ÜCRETİNE ÇALIŞIYORUZ'
İşçilerin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Belediye yönetiminin yapmış olduğu açıklamaya göre, belediye işlerinin taşeron şirketler aracılığıyla yapılması düşünülmektedir. 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile 'kamuda taşeron çalıştırılamaz' hükmü kesin bir dille yasaklanmıştır. Böyle bir tutumda bulunmak kamu kurumunda kanunsuz iş yapılması anlamına gelmektedir. Bu durum ülkesine ve milletine bağlı, kamuya hizmet veren işçiler olarak sinemizi yaralamaktadır. 'Bütçe yok' denilerek böyle bir girişimde bulunulması akla ve mantığa aykırı olduğu gibi, belediyemize bu hizmetlerin görülmesi için verilen İller Bankası personel ödenek rakamları ile uyuşmamaktadır. Bizler zaten verilen ödenek rakamlarının yarı ücretlerine çalışmaktayız. Ülkemizde 52 bin lira olarak açıklanan yoksulluk sınırının altında ücret skalalarında çalışmak zulümdür.

'SORUNLARI BERTARAF EDECEĞİZ'
"Vatandaşlarımıza hitaben söyleme ihtiyacı duyduğumuz şey ise; biz işçiler yaptığımız işimizi seviyoruz ve yapmaya devam etmek istiyoruz. Yılların verdiği tecrübe ile liyakat gözardı edilerek takınılan tutum etik kurallara aykırı ve ahlaki olarak uygun değildir. Belediyenin yapmış olduğu açıklamada, biz işçileri töhmet altında bırakarak suçlamaları, milli ve manevi değerlerimizle bağdaşmamaktadır. Şu anda yaşanan olaylardan biz personel olarak vicdanen rahat değiliz. Belediyeden bizlerin istediği; kesilen maaşlarımızın geri verilmesi ve işten çıkarılan iş arkadaşlarımızın işlerine geri iade edilmesi ve ek protokolün yasalara uygun olarak uygulanmasıdır. Hiçbir personele mobbing ve baskı uygulanmaması takdirinde aynı sürede birim farkı gözetmeksizin temizlik işleri personeli arkadaşlarımızla ivedi şekilde ilçemizde ortaya çıkan sorunlarını bertaraf edeceğimizi söz veriyoruz. Bayram arefesi ve bayramda ortaya çıkan sorunlardan bizler de memnun değiliz, suç bizde değildir. Bu yaşanan zulme ortak olanlar ve ses çıkarmayanlar suçludur. Herkesin Ramazan Bayramını kutlayarak ortada olan haksızlığı siz değerli vatandaşlarımızın takdirine bırakıyoruz. Kazanan elbet hakları yenen masumlar olacaktır."