20 Eylül 2024 Cuma

Almanya'dan gelen iki sendikacı havalimanından geri döndürüldü

İzmir ve Diyarbakır'da sendikacılarla görüşmek için gelen iki Alman sendikacı Adnan Menderes Havaliamanı'ndan geri gönderildi. Yaşananlara tepki gösteren Almanya İş ve Yaşam Derneği Sözcüsü Susan Duetschke, arkadaşlarının hangi sebeple geri gönderildiği dahi bilmediklerini söyledi.
Türkiye'deki emekçilerin sorunları ve sendikal örgütlenmenin sorunlarına dair muhalif sendikalarla görüşmek için gelen Almanya'da bulunan İş ve Yaşam Derneği (Arbeit und Lebeb NRW) ve iki Alman sendika üyesi Adnan Menderes Havalimanı'ndan geri gönderildi.
 
Alman Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) üyesi Martin Rapp ve Dirk Hansen'in gözaltına alınıp sınır dışı edilmeleri karşısında Eğitim-Sen ve Alman heyet Eğitim-Sen 2 No'lu şubede ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda ilk olarak söz alan İş ve Yaşam Derneği Sözcüsü Susan Duetschke, Avrupa ve dünyadaki emekçilerin sorunlarıyla ilgili diyalog inşa etmek, çok sayıda Türkiyeli kuruluşlarda gençler arasında proje geliştirmek istediklerini söyledi. Duetschke, "Gerek Almanya gerek Avrupa genelinde bu konuda gerici ve sağcı akımın yükselmekte oluşu Avrupa ve Almanya'da can yakıcı bir sorun. Özellikle Türkiye'deki işçiler ve Almanya'dakiler arasında diyalogu nasıl sağlarız soruları soruluyor. Sorun yalnız Almanya'daki emekçilerle Türkiye'deki emekçilerin sorunlarını çözmek değil. Bunun yanında aralarında büyük problemlerle de karşılaşıyoruz. Bu konular için nasıl ortak bir proje geliştiririz. Hem buradaki sorunların tanıtılması sizin düşüncelerinizle geliştirip diyalogu başlatma amacındayız" diye belirtti.
 
GERİ GÖNDERİLME SEBEPLERİ BELLİ DEĞİL
 
Esas amaçlarının bu çalışmaları sendika içi eğitim çalışmalarına yansıtmak olduğunu kaydeden Duetschke bu nedenle 4 kişi olarak geldiklerini ancak 2 kişinin geri gönderildiğini söyledi. Martin ve Dirk'in hangi sebeplerle gönderildiklerini dahi bilmediklerini belirten Susan, İzmir ve Diyarbakır yerelindeki sendikacılarla diyalog kurarak dört gün boyunca çalışma yürütmeyi hedeflediklerini ifade etti. Duetschke, bu konuda sessiz kalmayacaklarını, gerekli temaslarda bulunacaklarının altını çizdi.