1 Ekim 2024 Salı

Aksaray Hapishanesi'nde 2 tutsak daha açlık grevine başladı

Aksaray T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde ayakta sayım dayatması ve hak ihlallerine karşı 3 tutsağın başladığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 9. gününde devam ederken, dün iki tutsak daha açlık grevine başladı.

Aksaray T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde 17 Temmuz'da süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan Bışar Bilen, Muhammed Fatih Bingöl ve Ümit Temur adlı tutsakların direnişi 9. gününde devam ediyor. Dün de Bahattin Çelebi ve İhsan Taşdelen eyleme katıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; haftalık telefon görüşmesinde hapishanedeti durumu ailesine aktaran açlık grevindeki tutsak Bışar Bilen, hapishanede kendilerine yönelik tehdit ve şantajın devam ettiğini söyledi. Açlık grevinde toplam 5 kişinin olduğunu aktaran Bilen, açlık grevine giren tutukluların tekli hücrelere konulduğunu ve günde sadece bir saat havalandırmaya çıkarıldığını dile getirdi. Hapishanede yaşadıkları hak ihlallerine karşı açlık grevine girdiklerini hatırlatan Bilen, "Şuana kadar defalarca darp edilmemize rağmen darp, rapor altına alınmadı. Hapishane doktoru bize; 'ben senin söylediklerine inanmıyorum ve inanmak zorunda değilim' diyerek rapor vermedi. O doktor hala bu hapishanede görev yapıyor. Onun hakkında da suç duyurusunda bulunduk ama hiçbir şey çıkmadı. Anayasal haklarımız burada ihlal ediliyor" dedi.

'HÜCRELERİNİN ÖNÜNE YEMEK BIRAKILIYOR'
"Açlık grevine başladığımızda dilekçemizi yönetime vermemize rağmen her gün hücremizin önüne yemek getirilip bırakılıyor" diyen Bilen, şunları ifade etti: "O yemek saatlerce orda bekletiliyordu. Ciddi anlamda buraya bir heyetin gelmesi gerekiyor. Bu hapishane yeni olmasından kaynaklı sorunlar var ama burada onun ötesinde sorunlar yaşanıyor. Hukuk tamamen yok sayılıyor. Örneğin havalandırmada volta attığın zaman top düştüğünde direk senin hakkında soruşturma açıyorlar. Kürtçe şarkı söylediğin için hakkında soruşturma açılıp 2 ila 3 aya varan telefon yasağı cezaları veriliyor. Koridorlarda yürürken askeri nizam dayatılıyor. Sağdan yürü, duvar dibinden yürü, tek sıra yürü gibi dayatmalar var. Gardiyanlar tarafından sözlü tahrik ve provokasyon yapılıyor. Sayım alımlarına gardiyanlar keyfi yaklaşıyor. Örneğin vardiya değişimi yapıldığı zaman gardiyan gelip ayakta sayım vereceksiniz diyebiliyor. Merkezi bir yönetim yok. Bütün gardiyanlar keyfine göre takılıyor."