1 Ekim 2024 Salı

AKP, 'Zamanımızı çalmayın' diyerek Suruç komisyonu kurulmasını engelledi

HDP’nin Suruç Katliamı'nın araştırılması için Meclis’e verdiği önerge AKP ve MHP ittifakı ile reddedildi. AKP'li Dülger "Zamanımızı çalmayın" dedi. 

AKP iktidarı, Meclis’te Suruç Katliamı'nın araştırılması için bir komisyon kurulmasını bir kez daha engelledi. HDP’nin katliamın 5. yılında verdiği önerge, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. 

HDP Grup Başkan Vekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç verdikleri önergede, 33 kişinin öldürüldüğü Suruç Katliamı'nın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, sorumluların ortaya çıkartılmadığını belirtti. 

Önergede, soruşturma ve dava sürecindeki hukuksuzluklara dikkat çekilirken, sanıkların ortaya çıkan bağlantılarının bile araştırılmadığını vurgulandı. DAİŞ çetelerinin MİT ve devlet ile işbirliği yaptıkları yönündeki açıklamaları hatırlatılarak, “Bu tür açıklama ve değerlendirmelerin ise yargı sürecinden azade tutulması yargılamaların sorumluları ortaya çıkarmayacağına dair kaygıları artırmaktadır” denildi.

HDP, DAİŞ çetelerinin Suruç Katliamı’nın ardından gerçekleştirdiği katliamlara da dikkat çekerek, tüm boyutları ile katliamın araştırılması için Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

Ancak HDP önergesi, katliamın 5. yılında da kabul edilmedi. 

Önergenin görüşülmesi sırasında konuşan AKP'li Hilmi Dülger, SGDF ve katledilenleri "terörist" ilan etti.

"Bugün itibarıyla, biz biliyoruz ki 2020 yılı Temmuz ayı itibarıyla, sınırın öbür tarafında, aynı örgütün 55 tane silahlı militanı eylemine devam etmektedir, kayıtlarda da vardır" diye konuştu.

HDP sıralarından gelen itiraz üzerine "Meclisin burada zamanını çalmayan" dedi.