24 Eylül 2024 Salı

Akbelen direnişçileri Meclis'ten seslendi: Akbelen'i aç gözlü şirketlere teslim etmeyeceğiz

Akbelen gündemiyle olağanüstü toplanan Meclis'te, Akbelen Ormanının kurtarılması için sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Görüşmeler sonrası açıklama yapan Akbelen direnişçileri, Erdoğan'ın "marjinaller" ithamına atıfta bulunarak, "Marjinaller Ankara'yı bastı, bize daha çok marjinal diyecekler" dedi. Direnişçiler adına konuşan Işık, "Akbelen'i İkizköy'ü, Çamköy'ü, Karacihisar'ı, Muğlamızı aslında vatanımızı bu aç gözlü şirketlere teslim etmeyeceğiz" vurgusu yaptı.

Köylülerin jandarma saldırısı ve işkenceli gözaltılara rağmen iki haftadır süren direnişi sonucu 8 Ağustos'ta Meclis Akbelen gündemiyle olağanüstü toplandı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), Akbelen'deki maden sahasında yaşananlarla ilgili önergesi doğrultusunda açılan Genel Kurul'da 200 milletvekili olan toplantı yeter sayısının sağlanmasının ardından görüşmeye geçildi.

Meclise katılan İkizköylüler, yaşadıkları mağduriyetleri aktarmış geçim kaynaklarının ellerinden alındığını söylemişti.

ÖNERGE AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ
Önergenin görüşülmesi için 244 kabul oyu kullanılırken 281 ret oyu kullanıldı. Müzakerelerin sonunda, Akbelen Ormanlarındaki ağaç katliamıyla ilgili CHP'nin verdiği Genel Görüşme Önergesi, AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Meclis 1 Ekim'e kadar çalışmalarına ara verdi.

'ANKARA'YI MARJİNALLER BASTI'
Görüşmelerin ardından Akbelen direnişçileri bir basın açıklaması yaptı. Akbelen savunucuları adına söz alan Nejla Işık, basın açıklamasına katılanları işaret ederek, "Ankara'yı  Akbelen'i savunan, ormanını, ağacını, suyunu savunan marjinal gruplar bastı. Toprağını koruyanlar marjinal ilan edildi, edilmeye de devam edilecek" dedi.

'ONLARI RAHAT KOLTUKLARINDAN MECLİSE GELMEYE ZORLADIK'
Önerge reddedilmesine rağmen AKP ve MHP milletvekillerini rahat koltuklarından kaldırıp Akbelen için Meclis'e gelmeye mecbur bıraktıkları için "mutlu" olduklarını dile getiren Işık, "16 gündür gecemiz gündüzümüz yok, uyuyamıyoruz. Jandarmanın saldırısına maruz kalıyoruz. Ama şu bir gerçek toprağımızı, ağacımızı, suyumuzu, köyümüzü korumaya çalışmaktan başka bir derdimiz yok. Elleri nasırlı, kınalı annelerimiz geldi, 85-90 yaşındaki ninelerimiz geldi, huzur mu tepti onları da Ankara yollarına düştü; toprak derdine düştü. 'Bu toprakta doğduk bu toprakta öleceğiz' dedik. Buyursunlar öldürsünler" ifadelerini kullandı.  

'FOTOĞRAFTAN BAKMAKLA OLMAZ AKBELEN'E GELİN'
Akbelen'deki doğa talanını aktaran elindeki fotoğrafı gösteren Işık, önergeyi reddeden AKP ve MHP'li vekillere şöyle seslendi: "Fotoğraftan görmekle olmaz, Akbelen'e gelsinler, cehennem çukuruna baksınlar. Köylüyü aç bıraktınız siz, köylünün elindeki zeytinleri keserek çiçek yağı yemeğe mecbur bıraktınız."

'ZEYTİNYAĞINI VEKİLLERE DEĞİL KÖYLÜLERE DAĞITIN'
Önceki dönem Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in vekil makamlarına beş litrelik zeytinyağı dağıttı sosyal medyanın gündemine oturmuştu. Zeytinyağı şişesinin üzerinde yağın Soma'da üretimi tamamlanmış maden sahalarına dikilen zeytin ağaçlarından elde edildiği yazıyordu. Dönmez'e seslenen Işık, "Vekillere zeytinyağı dağıtmayın. O beş litrelik zeytinyağlarını köylülere dağıtın, buradakilerin değil köylülerin ihtiyacı var zeytine, zeytinyağına."

Işık, son olarak mücadelenin süreceğini ekledi ve şu vurguyu yaptı: "Akbelen'i kömüre feda etmeyeceğiz. Akbelen'i İkizköy'ü, Çamköy'ü, Karacihisar'ı, Muğlamızı aslında vatanımızı bu aç gözlü şirketlere teslim etmeyeceğiz."

Akbelen direnişçileri "Her yer Akbelen her yer direniş", "Akbelen Ormanını vermeyeceğiz" sloganlarıyla uğurlandı.