24 Eylül 2024 Salı

'Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği iptal edilsin'

SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği"nin iptal edilmesini istedi. 

SES Antalya Şubesi, Haziran 2021 tarihinde yayınlanan "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği"ne ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi.

Yönetmeliğe tepki gösteren SES Antalya Şube Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, aile hekimliği uygulama yönetmeliğinin bugüne kadar her değişiklikte geriye gidilmiş hak kayıpları hatta cezalandırmalar oluşturulduğunu belirtti.

"Yönetmelik değişikliğiyle aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır" diyen Taşer, düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Yönetmelikte Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının sözleşmelerinin de feshedileceğinin yer aldığını belirten Taşer, "Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verilmiş olup, zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir. İş barışını bozan fiillerden, yapboz tahtası gibi sürekli değişikliklerden vazgeçilmelidir. Hukuk çerçevesinde bir yasa çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkânsızdır" dedi.

Taşer, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹ASM sözleşmelerinin genel işlem koşullarına sahip olması ve hekimlerin ödevler gücü karşısında zayıf durumda olmasından kaynaklanan sözleşme koşullarındaki dengesizliği ortadan kaldırmak için sözleşmeleri de toplu sözleşmeye dahil olmalıdır.
🔹Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine, bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır.
🔹ASM ve TSM'lerdeki görev tanımı belirsizliği, iş yükü ve çalışan sayısının artırılması ve kadrolu istihdamı yaratılmalıdır.
🔹ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.
🔹Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır.
🔹ASM de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve sendika izinlerinin kullanımında izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmamalıdır.
🔹Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekân tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri Bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar için dinlenme alanları sağlanmalıdır.
🔹Aile hekimlerine eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır.
🔹Aile hekimi ve aile sağlığı çalışan emekçilerinin (kadın) gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A'ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir.