24 Eylül 2024 Salı

AdkoTurk patronundan 'greve çıkarsanız suç işlerim' itirafı

Sendikaya üye oldukları için Kod-29'dan işten atılan Tek Gıda-İş üyesi Adko Turk işçileri, 4 ay süren direnişlerinin ardından greve hazırlanırken, AdkoTurk yönetimi işçileri işten atmakla tehdit etti.

Sendikaya üye oldukları için Kod-29'dan işten atılan Tek Gıda-İş Sendikası üyesi Adko Turk işçileri, 4 ay süren direnişlerinin ardından greve hazırlanırken, AdkoTurk yönetimi işçileri işten atmakla tehdit etti.

Çerkezköy OSB'de bulunan İndomie AdkoTurk işçileri Tek Gıda-İş'e üye olmuş, uzun süren hukuk mücadelesinden sonra toplu sözleşme haklarını kazanmalarına rağmen patron TİS masasına gelmediği gibi sendika temsilcilerinin de içinde olduğu 20 işçi Kod-29'dan işten atılmıştı. Dört aydır kapı önünde çadır kurup direnen işçiler 23 Ağustos'ta toplu sözleşmeden doğan haklarını kullanarak greve çıkacak.

Evrensel'de yer alan habere göre; grev öncesi şirket yönetimi yayınladığı mesajda işçileri işten atmakla tehdit etti. "Sendikanın zorla sözleşme yapmaya çağırdığını" belirten AdkoTurk, "Grev kararı ile greve katılan işçiler işyerinden ayrılmak zorundadır. Geri dönüşü olmayan bir karar sadece sizleri değil ailenizi ve toplumu sokabilecektir. Greve katılan işçilerin işyerine giriş çıkışları engellemeleri yasaktır. Greve katılmayıp çalışan işçilerin ürettiği ürünlerin satılmasına ve işyeri dışına çıkarılmasına, gerekli maddelerin, araç ve gereçlerin işyerine sokulmasına engel olunamaz" dedi.

YASAYA AYKIRI
AdkoTurk'ün bu açıklaması, işçilerin yasalarda da yer alan en temel hakları hedef aldığı için içerisinde hapis cezasına varan suçlar barındırıyor. 2021'in şubat ayında Birleşik Metal-İş Kocaeli'deki Baldur Süspansiyon'da patronun grevdeki işçilerin yerine işçi alıp çalıştırmasını ve dışarıya ürün giriş çıkışı yapılmasını mahkemeye taşımış, işçilerin lehine sonuçlanan davada mahkeme greve katılan işçilerin yerine alınan 12 işçinin çalışmasının ve yasa dışı şekilde ürün giriş çıkışı yapılmasının engellenmesine karar vermişti.