24 Eylül 2024 Salı

Adkotürk işçileri direnişin 85. gününde İstanbul'da patronları uyardı

Tekgıda-İş Sendikası'na üye olduğu için işten çıkarılan Adkotürk işçileri, direnişlerinin 85. gününde Adkotürk Genel Merkezi'nin önünde eylem yaptı.

Tekirdağ'daki Çerkezköy organize sanayi bölgesinde bulunan Adkotürk fabrikasında Türk-İş'e bağlı Tekgıda-İş Sendikası'na üye olan işçiler, sendikanın yetki almasıyla beraber işten çıkarılmaya başlandı. İşçiler, direnişlerinin 85. gününde İstanbul'daki Adkotürk Genel Merkezi'nin önünde bir araya geldi.

Patronlara "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?" diye soran işçiler, sık sık "Direne direne, direnişle zafere" sloganı attı. İşçilerin eylemine Bel Karper işçileri, Cargill işçileri, Mücadele Birliği Platformu, İşçi Temsilcileri Konseyi, Emeğin Gücü Derneği, TOMİS, BDSP, DGB, İşçiyiz Biz Koordinasyonu, UİD-DER, TİP, TKP ve çok sayıda kişi destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Tek Gıda-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, "Emek düşmanı hukuk tanımaz Adkotürk işverenini son defa uyarıyoruz" dedi.

Adkotürk işyerinde çoğunluğu sağladıklarını ifade eden Ören, patronunun çoğunluk tespitine itiraz ettiğini ve sonrada baskılara boyun eğmediği için 4'ü işyeri temsilcisi olmak üzere 14 işçiyi Kod-29 ile işten attığını söyledi.

Adkotürk patronuna seslenen Ören, "Sen çalışanlarının ahlakını ve iyi niyet kurallarını, sendika bu iş yerine girdikten ve yetki aldıktan sonra mı aramaya başladın. Ahlak bu şirketin neresinde. Pandemi sürecindeki işten çıkarma yasağını yalan beyanla aşmaya çalışmak mı ahlak? Bugüne kadar 21 işçi arkadaşımızı işten çıkarttınız, anayasal haklarını kullandılar sendikaya üye oldular diye işçi çıkarmak mı ahlak. Fabrikada çalışan diğer sendika üyesi arkadaşlarımıza gözdağı verip baskı yapmak mı ahlak. Siz ancak kendinizi kandırabilirsiniz. Ahlak, para kazandığınız bu ülkenin hukuk sistemini tanımaktır. Ahlak, bu ülkenin emekçisinin Anayasal haklarına saygı duymaktır. Ahlak, bu ülkede emekçinin sırtından çuvalla para kazanıp, iki de bir yatırım yapıyoruz. İstihdam yapıyoruz diyerek bu ülke insanının başına kakıp durmamaktır. Bu ülke insanı, yatırım yaptı istihdam yaptı diye yabancı şirketlere asla mahkum olmayacaktır. Örgütlenmek anayasal bir haktır ve bu hakkın kullanılmasını engellemek suçtur" dedi.

Sendikal örgütlenmeyi engelleyen başta Adkotürk olmak üzere tüm patronlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydeden Ören, "Sendikamız işten çıkarılan arkadaşlarımızla birlikte mücadelesinden vazgeçmeyecek, baskılara asla boyun eğmeyecektir. Bizler şunu çok iyi biliyoruz. Emekçilerin hak ve hürriyetleri, patronların ve şirketlerin insafına asla bırakılamayacak kadar kıymetlidir" diye konuştu.