24 Eylül 2024 Salı

Adkotürk fabrikasında iş cinayeti

Indomie Adkotürk fabrikasında bir işçi kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Sendika üyesi oldukları için işten atılan ve 73 gündür grevde olan Adkotürk işçileri, 31 yaşındaki Hayri Burak Gül'ün ölümünü iş cinayeti olarak nitelendirdi.

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde bulunan İndomie Adkotürk Fabrikası'nda çalışan Hayri Burak Gül adlı işçi, çalıştığı esnada kalp krizi geçirdi. Fabrikada acil müdahale için gerekli önlemler alınmamasının ve patronun ambulansı 1 saat sonra çağırması üzerine Gül yaşamını yitirdi.

Kötü çalışma koşulları, mobbing, taciz ve sendika düşmanlığıyla gündeme gelen Indomie Adkotürk fabrikasında, Tekgıda-İş Sendikası'na üye çok sayıda işçi 20 Nisan'da Kod-29 ile işten çıkarılmıştı. 73 gündür fabrika önünde grevde olan işçiler yaşamını yitiren işçi arkadaşları için açıklama yaptı.

KURALSIZLIK BİR İŞÇİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU
Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, bir işçinin yaşamını yitirmesinden dolayı üzüntülü olduklarını ifade etti. Aylardır işten atılan 100 işçiyle direndiklerini hatırlatan Durdu, "İşveren içerideki işçilere hala kuralsız, güvencesiz, 12-14 saat çalışma düzenini dayatmaktadır. Bugün bir arkadaşımız kalp krizi geçirdi. Ona müdahale etmesi gereken işçi sağlığı iş güvenliği uzmanının fabrikada olmaması ve bu fabrikanın işyeri doktorunun olmamasından dolayı 31 yaşındaki gencecik bir işçi hayatını kaybetti" dedi.

'ARKADAŞIMIZIN ÖLÜMÜNDEN BAKAN VE PATRON SORUMLU'
Türkiye de işçilerle ilgili hiçbir mekanizmanın işlemediğinin altını çizdi. Durdu, "Bugün burada hayatını kaybeden arkadaşımızın ölüm sebebi devletin çalışma bakanıdır, patrondur, Yargıtay'ın kararını uygulatmayan devlet görevlileridir. Ölen arkadaşımızın vebali sizin boynunuzdadır" şeklinde konuştu.