1 Ekim 2024 Salı

'Adil yargılanmak haktır'

Uluslararası Adil Yargılanma Günü'ne dair açıklama yapan Ankara'daki hukuk örgütleri, adil yargılanma talebi için bedenini açlığa yatıran Avukat Ebru Timtik'i andı. Ülkede adaletsizce devam eden davaları hatırlatan avukatlar, hak mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti. 

Ankara'da bulunan hukuk örgütleri, açlık grevi direnişinde ölümsüzleşen Avukat Ebru Timtik'in ölümüne ve Uluslararası Adil Yargılanma Günü'ne dair ÇHD Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. 

Adalet İçin Hukukçular, ÇHD Ankara Şube, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, ÖHD Ankara Şube, Toplumsal Hukuk'un düzenlediği toplantıda, Timtik'in "Adil yargılanma hakkı" talebiyle başladığı ölüm orucu direnişinin 238. gününde ölümsüzleştiği hatırlatıldı. 

Kobanê, Çorlu Tren katliamı, Hendek işçi katliamı, Soma katliamı ailelerinin hala adalet beklediğini kaydeden avukatlar, adil yargılanma talebi için Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım'ın da bedenini açlığa yatırdığına dikkat çekti. 

Adil Yargılanma Hakkı günü vesilesiyle bir kez daha mücadeleler sonucu elde edilmiş yargılama ilkelerinin hayata geçirildiği, savunma ve adil yargılanma hakkının gereklerinin yerine getirildiği; somut, bilimsel delillere dayalı olarak belirli, öngörülebilir, açık, halktan yana ve halk için bir yargılama faaliyetinin bir an önce etkin olması gerektiğinin altı çizildi ve şöyle devam edildi: "Gizli tanıklık, itirafçılık/iftiracılık, Segbis dayatması delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılması ile görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır.

Aynı şekilde Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı günü kapsamında yayımlanan ortak metin ve raporlar incelendiğinde Mısır'da adil yargılanma hakkı kapsamında yaşanan sorunların tüm muhalifleri etkileyen bir düzeyde olduğu da görülmektedir. Yargısız infazlar, uzun tutukluluk süreleri, gözaltında kayıplar tüm muhaliflerin her gün karşı karşıya kaldığı sorunlara işaret etmektedir. Ülkemizde de olduğu üzere, Mısır'da da bu baskı ve zor uygulamalarına maruz kalan kesimlerin başında hak mücadelesi yürüten avukatlar gelmektedir. Bizler, Adil Yargılanma Hakkı günü vesilesiyle bu hak mücadelesinin ülkemizde ve dünyada takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."