1 Ekim 2024 Salı

Adalet Nöbeti'ne polis saldırısı

Polis saldırılarına rağmen adalet talebinde ısrar eden tutsak yakınları, İstanbul Adliyesi önünde gözaltına alındı. İzmir ve Diyarbakır'da ise tutsak aileleri, hasta tutsaklar için mücadeleye devam edeceklerinin bir kez daha altını çizdi.

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının İstanbul'da başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. Bu hafta da Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önüne gelen tutsak yakınları, polislerin gözaltı tehdidi sonrası adliye önünde sessiz nöbet tutmaya başladı. Bu esnada polis, tutsak yakınlarını abluka altına aldı. Tutsak ailelerinin nöbetlerini sürdürmesi üzerine, ailelerin oturduğu sandalyelerin kaldırımı işgal ettiğini söyleyen polis, zabıta ekiplerini çağırdı.

Zabıta ekipleri, ailelerin önünde oturduğu kafe sahiplerini tehdit ederek, masa ve sandalyelerin kaldırımı "işgal ettiğini" söyledi ve kaldırılmasını istedi. Kafe sahiplerinin sandalyeleri kaldırmak zorunda kalması sonrası tutsak ailelerinin etrafındaki polis ablukası daraltıldı ve "bekleme"nin de yasak olduğu söylendi.

Duruma isyan eden bir tutsak annesi, "Biz iki anneye karşı binlerce polis var, bize saldırıyorlar. Biz adalet istiyoruz" dedi. Annenin bu sözleri üzerine tutsak yakınlarına saldıran polis, 3 tutsak yakınını gözaltına aldı. Tutsak yakınları, zılgıtlarla ve gözaltı otobüsünün camlarına vurarak saldırıya direnmeye devam etti. Saldırı esnasında basın emekçilerinin görüntü alması da engellenmeye çalışıldı. Zabıta ekipleri, kafe sahiplerine de dışarıda bulunan masa ve sandalyeleri gerekçe göstererek ceza kesti.

İZMİR
İzmir'de ise Adalet Nöbeti 72. gününde adliye önünde devam etti. Nöbetteki tutsak yakınlarına HDP il ve ilçe yöneticileri destek verdi.

Tutsak yakını Sultan Yağmekan, çocuklarının özgürlüğünün ve adaletin sağlanması için eylemde olduklarını söyledi. Hasta tutsaklar tahliye edilene kadar geri adım atmayacaklarını vurgulayan Yağmekan, şöyle devam etti: "Çocuklarımız Kürt olduğu için bu kadar zulüm görüyor. Çocuklarımızla görüşemiyoruz, haber alamıyoruz. Durumlarını merak ediyoruz. Çocuklarımıza yemek verilmiyor, gönderdiğimiz paralar verilmiyor. Telefonla konuştuğumuzda dakikaları dolmadan kesiliyor. Geceleri gözümüze uyku girmiyor. Vicdanları olsaydı çocuklarımıza bu zulmü yaşatmazdılar. Çocuklarımız üzerindeki zulmü kabul etmiyoruz. Taleplerimiz karşılansın, hak ihlalleri ortadan kaldırılsın. Sabrımız kalmadı, adaletin bir an önce sağlanmasını istiyoruz."

Eylemde sık sık, "Bijî berxwedana zindana" sloganı atıldı.

DİYARBAKIR
Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti, 206. gününde adliye önünde devam etti. Adalet nöbetine çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de destek verdi. Tutsak aileleri, ülkede adaletin kalmadığına dikkat çekerek, hasta ve infazı yakılan tutsaklar serbest bırakılana kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. Tutsak yakınları, tüm kamuoyunu zindanlara ses olmaya çağırdı.

Açıklama atılan "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla son buldu.