24 Eylül 2024 Salı

Adalet Nöbeti: Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünde bataklıkta

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yeniden tutuklanması Adalet Nöbeti'yle protesto edildi. Hukukçular, gazeteciler, "Türkiye'nin basın ve ifade özgürlüğünde bataklıkta" dedi, hukuksuzluklara karşı sesin daha gür çıkmasını istedi.
Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında cezaları İstinaf Mahkemesi'nce onanan gazetenin eski çalışanlarının yeniden tutuklanarak hapishaneye gönderilmelerine ilişkin hukukçular, İstanbul Adliyesi önünde "Adalet Nöbeti" tuttu.
 
Nöbete Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ile çok sayıda avukat katıldı.
 
Açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Cumhuriyet gazetesi çalışanları hakkında açılan davanın başından beri hukuksuz olduğunu belirtti. 
 
Bu nedenle kararın da hukuka aykırı olduğunu söyleyen Durakoğlu, şu bilgileri paylaştı, " Geçen hafta Kandıra Cezaevine giderek teslim olan meslektaşlarımız 5 yılın altında mahkumiyet cezaları aldıkları için bu cezaları Bölge Adliye mahkemesi kararıyla kesinleşti. Davanın diğer sanıkları 5 yılın üzerinde mahkumiyet aldıkları için dosyaları temyiz incelemesi bakımından Yargıtay'da görülecektir. Bu ayrım kesinleşen karar nedeniyle arkadaşlarımızın cezalarının infazına neden oldu bu nedenle de arkadaşlarımız şimdi Kandıra cezaevindeler."
 
'DAVA BAŞTAN SONA DAYANAKTAN YOKSUN'
 
İnfazın ertelenmesi için şimdiye kadar yapılan tüm müracaatların reddedildiğini hatırlatan Durakoğlu, “Diğer sanıklar için temyiz incelemesi yapan Yargıtay baştan sona dayanaktan yoksun olduğuna inandığımız bu davayı esastan bozarsa bu bozmadan şimdi cezaevinde bulunan arkadaşlarımız da yararlanacaktır. Bu yararlanmaya ilişkin yasal düzenleme son derece açık iken, infazın ertelenmesi için şimdiye kadar yapılan tüm müracaatlar reddedilmiştir. Yaşanan bu açık hukuksuzluk çok açık biçimde gözlemlenmiş hatta bizzat, Adalet Bakanı tarafından dile getirilmiş ve değişiklik öngörüldüğü ifade edilmiş olmasına karşın, herhangi bir adımın atılmamış olması infazın ertelenmesi müessesininse çalıştırılmamış olması, sadece bir hukuksuzluğu değil bu dosyaya ilişkin ön yargıyı da açıkça göstermektedir. Bu noktadan ivedilikle çıkabilmeliyiz."
 
İstinaf mahkemesine de başvuracaklarını bildiren Durakoğlu, olumlu sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
 
'KORKMADAN, İŞKENCE NİTELEMESİ YAPMALIYIZ'
 
Durakoğlu, "Davasında taraf gördüğü avukatı öldüren zavallılaşmış zihniyetlerden kurtulabilmeliyiz" dedi ve ekledi: "Şimdi katilin de bir avukata ihtiyacı olduğunu unutmadan savunma hakkına saygıyı bir toplumsal gereksinim olarak görebilmeliyiz. Adalet talep edebilmeli bizim toplumumuz da. Aş ister gibi, iş ister gibi, ekmek ister gibi, su ister gibi adalet talep edebilmeli. Kolluğun avukat dövdüğü zavallı zihniyetlerden arınabilmeliyiz. Cumhurbaşkanı korumaları tarafından ölesiye dövülen bir avukat için toplumca ayağa kalkabilmeliyiz. Bu görevliler için korkmadan işkenceci nitelemesi yapıp hesabını sorabilmeliyiz. Kötü muamele adı altında sıradanlaşan soruşturmalarla geçiştirmeler yerine o konumdaki avukatı tutuklamaya sevk eden savcının bu talebini sorgulayabilmeliyiz. İşkenceciyi sorup, yargılaması gereken yargıcın ev hapsi kararını sadece hukuki değerlerle değil insancıl açıdan da sorgulayabilmeliyiz"
 
'TÜRKİYE'DE BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BATAKLIKTA'
 
Daha sonra DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren söz aldı. Eren, şunları söyledi: "Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü imha edilmiş durumda. 150'ye yakın arkadaşımız cezaevinde en son 6 arkadaşımızı daha ekledik. Onların şahsında bütün tutuklu arkadaşlarımıza selam yolluyoruz. Sadece tutuklu değil meslektaşlarımız, hemen her gün adliyelerde gazeteciler ya yargılanıyor ya da ifade veriyor. Türkiye basın ve ifade özgürlüğünde bataklıkta" diye konuştu.
 
Adalet Nöbetine mesaj gönderen Av. Mustafa Kemal Güngör, "Hep birlikte adalete ulaşacağımız özgür günlerin gelmesini talep ediyoruz" dedi.