24 Eylül 2024 Salı

Açlık Grevi İzleme Heyeti Kandıra'daki direnişçileri ziyaret etti

Açlık Grevi İzleme Heyeti Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki tutsaklarla görüştü. Ziyaretlerini sürdüreceklerini belirten heyet, yeni ölümler olmadan sürecin çözülmesini istedi. Heyet daha fazla can kaybı ve kalıcı sakatlıklara yol açmadan sorunun çözülmesi için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini vurguladı.
Açlık Grevi İzleme Heyeti, Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde direnişte olan tutsaklarla görüştü. 
 
Heyette yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe ziyaret çıkışında hapishane önünde açıklama yaptı.
 
‘KALICI SAKATLIKLAR VE ÖLÜMLER OLMADAN ÇÖZÜM’
 
İHD Şube Başkanı Yoleri, direnişte olan ve onlara refakat eden tutsaklarla görüştüklerini belirtti. 
 
Yoleri, şu bilgileri verdi: "Bu hapishanede 100 günü geçen bir açlık grevi süreci devam ediyor. Ciddi sağlık sorunları burada baş göstermiş durumda. Ciddi kilo kayıpları var. Yaklaşık 15 kilo civarında kilo kayıplarının yaşandığı bize bildirildi. Yine sıvı beslenmesinde zorlukların başlandığı bildirildi. Uzun süren ishaller, kusma olayları, kramplar, sürekli baş ağrıları, sese duyarlılık gibi bir takım sıkıntıların buradaki açlık grevcilerinde ortaya çıktığını gözlemledik. Ama hapishanedeki genel durumdan çok da şikayetleri yok. Yalnız açlık grevine başlamalarından sonra bu eylemi yapan her bir mahpusa disiplin soruşturması açıldı. Disiplin soruşturmaları sonucunda üçer aylık disiplin cezaları verildi. Bu disiplin cezalarının da sosyal alanlardan yararlanmayı içeren cezalar olduğu bize bildirildi. Mahpuslar taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Ve talepleri kabul edilene kadar bu eylemi sürdüreceklerini söylediler. Bizler izleme heyeti olarak bu süreci takip etmeye devam edeceğiz. Daha fazla sorun yaşanmadan, daha fazla can almadan, daha fazla kalıcı sakatlıklara yol açmadan sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."
 
‘KAPILAR BAĞIMSIZ SAĞLIK EKİPLERİNE AÇILMALI’
 
İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Murat Ekmez, diğer hapishanelerden farklı olarak burada, doktorların tutsakları gördüğünü belirtti. 
 
Bunun olumlu olduğunu kaydeden Ekmez, "Fakat Türkiye'nin genelinde açlık grevinin 100'lü günlerinde olan birçok mahpus var. Birçoğu henüz hekim yüzü görmedi. O yüzden cezaevleri kapılarının bağımsız sağlık heyetlerine açılması çağrımızı yineliyoruz. Tabi bundan da daha önemlisi açlık grevlerinin ölümle sonuçlanmaması için bir an önce çözüm makamındakilere, vicdan sahibi herkesin çözüm konusunda bir çaba içinde olmasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.