22 Eylül 2024 Pazar

Acıbadem halkı: İBB AKP el ele, dokunma yeşilime

Acıbadem metro istasyonu üzerine yapılması planlanan otopark için ağaç sökülmesine karşı bölge halkı günlerdir alanda nöbetini sürdürüyor.

İstanbul Kadıköy'deki Acıbadem metro istasyonu üzerine, bölgedeki sınırlı yeşil alanlardan birinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ait Medipol Hastanesi'nin ihtiyacını karşılamak için otopark inşa ediliyor. Otoparkın ihalesi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verildi.

Otoparka tepki gösteren Acıbadem halkı ve çevre savunucuları, otoban kenarındaki ağaçlık alanda ağaç sökümüne başlanması üzerine günlerdir alanda nöbet tutuyor.

Nöbet alanında düzenlenen basın açıklamasına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Murat Çepni ve çok sayıda kişi katıldı, "Metro hattı üzerinde otopark olmaz", "İBB AKP el ele, dokunma yeşilime" pankartları açıldı.

Basın açıklamasında, Acıbadem halkının otoparka karşı çıkmasının sebepleri şöyle sıralandı:
🔹"Kamu faydası gözetilmeden, karşısındaki özel işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere belediyenin kaynaklarıyla, kamu malına inşa edilmektedir.
🔹Karayollarının, üzerinde yapılaşma olmaması şartıyla hibe ettiği alan, usulsüz bir şekilde yapılaşmaya açılmaktadır.
🔹E-5'ten Acıbadem girişine ve Avrasya Tüneli çıkışına inşa edilmek istenen otopark hem Acıbadem caddesinde hem de Avrasya Tüneli'nde trafik yoğunluğuna neden olacaktır.
🔹Acıbadem metro durağının hemen üzerinde bulunan alan, Acıbadem metro ve çevredeki konutlar için tehlike arz etmektedir.
🔹Ana artere bağlantı noktasında inşa edilmeye çalışılan otopark, deprem/afet gibi durumlarda hem itfaiye ambulans gibi resmi hem de hususi araçların ulaşımına engel olacak konumda olmakla birlikte, afet durumunda çevre konutların kaçış/bekleme noktası üzerine inşa edilmektedir.
🔹İnşaat için şimdiye kadar pek çok ağaç tahrip edilmiş veya "taşınmış"tır. Taşınan yetişkin ağaçlar başka bir alana dikilse bile bunların sadece küçük bir bölümünün hayatına devam ettiği bilinmektedir.
🔹Bu inşaatın gerçekleşmesi, E-5 yanında bulunan aynı yasal statüye sahip tüm alanların usulsüz ve/veya halkın zararına yapılaşmaya açılmasının önünü açacaktır."

Açıklamada, talepler ise şöyle sıralandı:
🔹"Yukarıda bir kısmı bahsedilen usulsüzlükler bir yana, mahalle halkı olarak bizlerin talep ve ihtiyaçlarının belediye tarafından dikkate alınmasını ve inşaat çalışmalarının hemen durdurulmasını istiyoruz.
🔹Alanın geri dönülmeyecek şekilde mahalle halkının yeşil alan olarak kullanımına bırakılmasını talep ediyoruz.
🔹E-5 yanında bulunan, aynı statüye sahip tüm alanların benzer şekilde korunmasını istiyoruz."