1 Ekim 2024 Salı

800. Hafta'ya saldırıya tepkiler: Karanfiller bile yasaklı

Cumartesi Anneleri'nin 800. kez Galatasaray Meydanı'nda yapmak istediği açıklamaya polisin saldırısı tepkilere neden oldu. Bahçelievler katliamı sanıklarından Haluk Kırcı'nın televizyona çıkarak kendini akladığını hatırlatan ESP, "Eğer namlı bir faşist katilseniz TV'lerde kendinizi aklayabilirsiniz. Yok eğer kaybedilenlerin yakınıysanız, tek bir karanfiliniz bile yasaklıdır" dedi.

Cumartesi Anneleri'nin 800. hafta eylemine polis saldırdı. Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kızkardeşi Maside Ocak, Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç ile Cumartesi insanlarından Yaşar Aktaş gözaltına alındı. Cumartesi Anneleri'nden Hanife Yıldız darp edilerek alandan uzaklaştırıldı, bir süre alıkonuldu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarını aramaktan, faillerinden hesap sormaktan asla vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 

Saldırıya çok sayıda da tepki geldi.

NAMLI FAŞİST KATİLLER KENDİNİ AKLIYOR, KARANFİLLER YASAKLANIYOR
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 1978'de Bahçelievler'de 7 TİP üyesi gencin katillerinden Haluk Kırcı'nın televizyona çıkarak kendini aklamaya çalıştığına, kayıp yakınlarının ise karanfillerine bile yasak konduğuna dikkat çekti. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP): Eğer namlı bir faşist katilseniz TV'lerde kendinizi aklayabilirsiniz. Yok eğer kaybedilenlerin yakınıysanız, tek bir karanfiliniz bile yasaklıdır. Çünkü ilki faşizmi korur, ikincisi ise onu tehdit eder. Analarımıza dokunan o eller illa ki kırılacak.

Tepkilerden bazıları şöyle:

'ELLERİMİZDEKİ KARANFİLDEN BİLE KORKTULAR'
Sosyalist Kadın Meclisleri: Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakmak isteyen #CumartesiAnneleri'ne saldıran polis, 3 kayıp yakınını darpederek gözaltına aldı. Ne yaparsanız yapın kayıplarımızın hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz! Gözaltılar derhal serbest bırakılsın! 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: Bugün 800. Hafta dolayısıyla Galatasaray’a sadece ama sadece karanfil bırakmak için gidecektik. Ellerimizdeki karanfilden bile korktular.

TİHV: Gözaltında kaybetme insanlığa karşı suçtur. Cumartesi Annelerinin adalet talebi, Türkiye'nin en uzun erimli barışçıl protestosudur. Uygulanan tüm zulme rağmen 25 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri kayıplarını aramaktan vazgeçmeyecek.

İstanbul Barış Anneleri: Annelerimizin inadını kırabilecek misiniz. Onlar evlatlarını soruyor son nefeslerine kadar da soracaklar.