18 Eylül 2024 Çarşamba

650. F Oturması Hasan Rüzgar için: Yaşamından endişe ediyoruz

Ağır hasta ve engelli Hasan Rüzgar'ın yaşamını başkalarının yardımıyla sürdürdüğünü ve her geçen yaşamının tehdit altında olduğu kaydedilen 650. F Oturmasında, Rüzgar'ın derhal serbest bırakılması istendi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavileri önündeki engeller kaldırılarak derhal tahliyesi için yapılan F Oturması'nın 650. haftasında hasta ve engelli tutsak Hasan Rüzgar için düzenlendi. 

'YAŞAMINI BAŞKALARININ YARDIMIYLA SÜRDÜRÜYOR'
"Hasta mahpus Hasan Rüzgar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" pankartları ve hasta  tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemin metnini Meral Şahin okudu. Şahin, 32 yıldır hapis tutulan ve 19 Aralık operasyonunda zarar gördüğü için sağ ayak parmakları kesilen Hasan Rüzgar'ın Wernicke-Korsakoff sendromu, kronik bronşit, astım, ileri derecede KOAH, hipertansiyon, kalp ritim bozukluğu, bel ve boyun fıtığı, migren, prostat, kansızlık, dizlerde kireçlenme, basur, kan dolaşımı bozukluğu ve bu hastalıklara bağlı olduğu düşünülen göğüste ağrı, çarpıntı, sıkışma, unutkanlık, denge sorunu, konuşma güçlüğü, yürüme zorluğu, bacaklarda his kaybı, ayak parmaklarında ve ellerde morarma, ellerde ve parmaklarda kasılma, kilitlenme ve uykusuzluk sorunları yaşadığını ve yaşamını başkalarının yardımı ile sürdürebildiğini kaydetti.

'DURUMUNDAN ENDİŞE EDİYORUZ'
Şahin, kendilerine başvuran Rüzgar'ın yakınının şu sözlerini aktardı: "Hasan, 27 Ağustos günü Trakya Üniversitesi Hastanesine götürülmüş, bir gün sonra hastanenin yoğun bakım ünitesinde olduğu öğrenildi. Hastane vasisine bilgi vermedi, sadece durumunun kritik olmadığı söylendi. Vasisi görüş izni için, başhekim ve hasta hakları bölümü ile görüştü, ancak Hasan'la görüşmesine izin verilmedi. 55 yaşındaki Hasan toplam 32 yıldır hapiste. 1992'de tutuklandı, uzun süreli açlık grevleri sırasında yakalandığı Wernicke-Korsakoff Sendromu nedeniyle 2002 yılında İstanbul Adli Tıp Kurumu, Edirne Devlet Hastanesi ve Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi 'hapishanede kalamaz' raporu verdi. Hasan 2007 Kasım ayında uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edildi ancak 2010 Ağustos ayında tekrar tutuklandı. Hapishane koşullarına bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalandı ve yeterli tedavi ve bakım sağlanmadığı için hastalıkları hızla ilerledi. 27 Ağustos günü de durumu ağırlaştığı için Trakya Üniversitesi hastanesine götürüldü. Ancak gerçek bir tedavi sağlanmadan birkaç gün sonra hapishaneye geri götürüldü, durumundan endişe ediyoruz."

'DERHAL SERBEST BIRAKILSIN'
4 Eylül'de taburcu edilerek yeniden hapishaneye gönderilen Hasan Rüzgar'ın sağlık ve yaşam hakkının ağır tehdit altında olduğunu, tedavi ve bakımı için serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Şahin, "650. F oturması kapsamında bu hafta; ağır hasta ve engelli mahpus hasan rüzgâr ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Hasan Rüzgar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.