1 Ekim 2024 Salı

5 Haziran, Suruç ve 10 Ekim katliamlarında ölümsüzleşenler anılıyor

Türk devleti ve IŞİD çetelerinin işbirliğinde gerçekleştirilen 10 Ekim Ankara Gar, 5 Haziran Diyarbakır HDP mitingi ve 20 Temmuz Suruç katliamlarında ölümsüzleşenlerin aileleri, Diyarbakır'da bir araya geldi. 'Katliamların 7. yılında bellek ve iyileşme' adlı anma etkinliği düzenledi.

Türk devleti ve IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği katliamlarda ölümsüzleşenlerin aileleri Diyarbakır'da bir araya geldi. 10 Ekim Derneği tarafından düzenlenen 'Katliamların 7. yılında bellek ve iyileşme' adlı etkinlikte buluşan 10 Ekim, 5 Haziran ve Suruç'ta katledilenlerin aileleri, 'Örgülerle Bellek ve İyileşme' atölyesi düzenledi. Etkinlikte ile 5 Haziran, Suruç ve 10 Ekim katliamlarında yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu örgüler sergilendi.

'5 HAZİRAN VE SURUÇ ARAŞTIRILMADI 104 İNSANI KAYBETTİK'
10 Ekim Derneği Başkanı Mehtap Sakinci, 5 Haziran ve Suruç katliamlarının 10 Ekim Katliamı açısından kritik bir noktada olduğunu, 5 Haziran ve Suruç katliamlarının araştırılmaması nedeniyle 10 Ekim katliamının yaşandığını söyledi. Sakinci, "Çünkü bu iki katliamlar araştırılmadığı için, bu ülkede katliam olarak görülmediği için Ankara'nın göbeğinde 104 insanı kaybettik. Aslında Diyarbakır değil bunun miladı daha öncesine dayanıyor. Öncesinde HDP'nin Adana ve Mersin binalarındaki saldırılar aslında bunların ayak sesleriydi" dedi.

'ACILARIMIZ BENZER DEĞİL AYNI'
Katliamların üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen adaletin yerini bulmadığının altını çizen Sakinci, anma kapsamında 5 Haziran ve Suruç aileleriyle bir araya gelmelerinin anlamlı olduğunu belirterek "Diyarbakır katliamında yaşamını yitiren insanlar bizim kayıplarımız, o yüzden 5 Haziran aileleri ile bir arada olmak istiyoruz. Acıları benzer değil acıları aynı insanlarız. O yüzden 7. yıl anmamızı 10 Ekim'de değil 5 Haziran'da başlatmak istedik" diye konuştu. Yürüttükleri adalet mücadelesine değinen Sakinci, 7. yıl anmasında hala bir gram adalete kavuşamadıklarını vurguladı.

YUMUŞAK: YASIMIZI, ACIMIZI, ÖFKEMİZİ ÖRGÜLERLE BİR ARAYA GETİRDİK
Örgülerle Bellek ve İyileşme Atölyesi'ne dair bilgi veren Suruç katliamında yaralanan Cansu Yumuşak, örgütlü mücadelenin önemine işaret etti, "Yasımızı, acımızı, öfkemizi örgülerle bir araya getirmeye çalıştık. Yaptıklarımızla kendimizi anlatmanın bir yolunu ortaya koymaya çalıştık. Parça parça bir şeyler ördük, onları birbirine dikerek yaşadıklarımızı birbirine birleştirmek anlamına geliyor bizim için, onların üzerine kaybettiklerimizin isimlerini işledik ya da yaralılara hediye etmek için onların içlerinden mottoların isimlerini işledik. Yeter ki içimizden geçenler, oralarda kaybolmasın. Bunları birlikte yaptık, kaybetmeyelim birbirimizi diye. Bugün burada yaptığımız örgülerin üzerine isimleri işliyoruz" diye konuştu.

ÇALAN: ADALET MÜCADELESİNDE KİTLE ÖRGÜTLERİ EKSİK KALIYOR
HDP'nin Diyarbakır'da düzenlediği 5 Haziran mitinginde yaralanan Lisa Çalan da, bir arada olmanın önemini vurgulayarak, siyasi partiler, kitle örgütleri ve sendikaların adalet mücadelesinde eksik kaldığı eleştirisinde bulundu. Katliam davalarının devam ettiğini hatırlatan Çalan, "İlk önce yapmamız gereken şey adaletin yerini bulması, bunun için mücadele etmek. Biz zaten burada bir şekilde birbirimize sarılıyoruz, bunun daha güçlü bir hale gelmesi için adalet mücadelesini de beraber yapmamız gerekiyor" dedi.

3 KATLİAMI ANLATAN BELGESEL FİLM GÖSTERİMİ
Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim katliamlarını konu alan 'Ölüm Ne Yana Düşer Usta' belgesel filmi gösterimi öncesi söz alan belgeselin yapımcısı Sibel Tekin, katliamlarda yaralanan ve yakınlarını kaybedenlerle röportajlar yaptıklarını söyledi.

Ailelerin anma etkinliği bugün 'Yuvarlak Masa Etrafında Dertleşi' ve İstasyon Meydanı'nda yapılacak olan 5 Haziran anmasının ardından sona erecek.