24 Eylül 2024 Salı

'4 Mayıs Dersim Tertelesi Günü kabul edilsin'

Dersim katliamında yaşamını yitirenler Kadıköy İskelede anıldı. Anmada 4 Mayıs'ın 'Dersim Tertelesi Günü' kabul edilmesi istendi. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersim Tertelesi'nin 82. yılı dolayısıyla Kadıköy İskelede katliamda yaşamını yitirenleri andı.
 
Saat 19.38'de başlayan anmaya HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Dilşat Canbaz'ın yanı sıra yöre ve Alevi dernekleri katıldı.
 
Anmanın yapıldığı alana mumlarla "37-38" yazılarak kırmızı karanfiller ve lokmalar bırakıldı. "4 Mayıs Dersim Tertelesi günüdür. Hiçbir şeyi unutmadık hiçbir şeyi affetmedik" yazılı pankartın açıldığı anmada "Dersim Tertelesi'ni unutmadık unutturmayacağız", "Tertele Dersim 37-38" yazılı dövizler taşındı. Dersim katliamında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlanan anmada basın açıklamasını DEDEF adına Doğan Güzel okudu. Güzel, Dersim katliamının 4 Mayıs 1937 Bakanlar Kurulu kararı ile başladığını belirtti ve kararı takiben Dersim'e düzenlenen hava harekatıyla binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirtti.
 
Askeri operasyonlar sonucunda on binlerce Dersimli'nin sürgün edildiğini hatırlatan Güzel, Dersim'in önde gelen insanlarının hukuk sınırlarına uygun olmayan şekilde idam edildiğini ifade etti.
 
KATLİAM DERSİM HALKINA YÖNELİK ASİMİLASYON POLİTİKASIDIR
 
Bakanlar Kurulu kararının Dersim halkına uygulanmak istenen asimilasyon politikası olduğunu vurgulayan Güzel, bu politikalara karşın 4 Mayıs'ın 'Dersim Tertelesi Günü' olarak ilan edilmesi gerektiğini belirtti.
 
Güzel, "'Dersim'de ağlatılan anaları' şimdi Galatasaray Meydanı'nda çocuklarının akıbetini sormasına izin vermeyerek Gebze'de, Bakırköy'de, Diyarbakır'da açlık grevindeki çocukları ölmesin dedikleri için ağlatıp yerlerde sürüklemektedirler. Analara yapılan bu zulüm bir an önce son bulmalı, anaların ve çocukların taleplerine kulak verilmelidir" dedi.
 
Güzel, Dersimlilerin taleplerini şöyle sıraladı:
 
-Arşivler açılsın Dersim ismi iade edilsin.
-Dersim halkından özür dilensin.
-Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi ve Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın.
-Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın.
-Munzur’daki Baraj projeleri iptal edilsin!
-Madencilik ve her türlü doğayı talan projeleri iptal edilsin!
 
Ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, "Yaşadığımız coğrafyada birçok acılara tanıklık ettik ve hala bu acıları yaşamaya devam ediyoruz" dedi. Dersim katliamının insanlık tarihinin görebileceği en kitlesel ve planlı katliam olduğunu kaydeden Kenanoğlu, "Bizler ne Dersim'i ne de bu coğrafyada yaşanan katliamları unutturmayacağız. Yüzleşmeler yeni katliamları engeller. Bizim de talebimiz Dersim'le yüzleşmenin gerçekleşmesi ve taleplerin kabul edilmesidir. Geçmişimizle yüzleşmediğimiz taktirde geleceği de kuramayız" diye konuştu.
 
KATLİAMLARA DUR DESEYDİK KATLİAM ZİHNİYETİ DEVAM ETMEZDİ
 
Dersim katliamında dedelerini kaybeden Mehmet Soylu söz aldı. Dedesinin 17 köylüsüyle beraber diri diri yakıldığını söyleyen Soylu, "1915'te Ermeni soykırımına dur deseydik, Dersim katliamı yaşanmazdı, bu günde bu katliam zihniyeti devam etmezdi" diye konuştu. 
 
Celal Durna isimli Dersimli de Dersim katliamını anlatan şiir okudu. Dersim katliamını anlatan "Daye daye" ağıdı hep bir ağızdan söylenmesinin ardından lokmalar pay edildi. Karanfiller katliamda yaşamını yitirenler anısına denize bırakıldı.