23 Kasım 2024 Cumartesi

301 madenci Soma'da yapılan mitingde anıldı

Soma Katliamı'nın 4. yıl dönümünde 301 madenci Madenci Anıtı önünde yapılan miting ile anıldı.
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı'nın 4. yıl dönümünde Soma 301 Madenci Aileleri Derneği, Sosyal Haklar Derneği (SHD), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK), siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri tarafından Soma Madenci Anıtı önünde miting düzenlendi.
 
Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü (ELİ) Soma Şubesi önünde toplanan kitle mitingin yapılacağı alana yürüdü. Kitlenin en önünde madenci aileleri "Acıları bal eyledik yanan nefeslerle. Somalılar sizleri özler susmayan nefeslerle" pankartı taşındı.
 
Mitinge CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa milletvekili Özgür Özel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan CHP milletvekilleri Engin Altay, Mehmet Tüm, Musa Çam, Orhan Sarıbal, Tur Yıldız Biçer, Tacettin Bayır katıldı.
 
Mitinge HDP bileşenleri "Soma'da diri diri gömülen Biz'iz" yazılı pankart ile katılırken, Ege Üniversitesi'nden güvenlik soruşturması ile işten çıkarılan Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube üyesi taşeron işçiler "Soma'nın ateşi katilleri yakacak" ve "İş cinayetlerine son" dövizleriyle katıldı.
 
TMMOB üyeleri "Kar hırsına işçi cinayetlerine iş katillerine TAMAM" pankartı açarken maden bölümü öğrencileri "Sizin attığınız tekme bizim yüreğimize geldi. Atılan son tekmeyi unuTAMAM" pankartı ile yürüdü.
 
'BİZ BİTTİ DEMEDEN BU DAVA BİTMEYECEK'
 
Yürüyüşün ardından Madenci Anıtı önünde miting düzenlendi. Mitingde madenci aileleri adına konuşan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, "Soma faciası alınmayan önlemlerin ve formalite denetimlerin sonucu, işçinin sağlığı ve güvenliğinden çok çıkarılan madenin tonunun önemsendiği çalışma koşullarında ve göz göre göre gerçekleşmiş bir katliamdır. 4 yıldır adalet arayışımız sürüyor. Karar aşamasına gelen davada her türlü baskı ve zorbalığa şahit olduk. Dava süreci yukarıdan müdahalelerle çarpıtılmaya çalışılıyor. Gerçek suç örtbas edilmeye çalışılıyor. Dün olduğu gibi bugün de davamızın peşindeyiz. Ve biz bitti demeden bu dava bitmeyecek" dedi.
 
'SORUMLULULAR İKTİDARINI İŞÇİ KANIYLA SURALAYANLARDIR'
 
Çolak, "Bizler beşinci yıla 'Ölüm madencinin kaderidir' diyen Cumhurbaşkanını, gömleği kirlenen enerji bakanını, işçinin yemek yediği kabı tekmeleyerek 'hadi hadi' diyen amirleri, madenci yakınlarını tekmeleyenleri, olayın başında beri iktidarın yanında yer alan sendikayı hafızamıza kazıyarak giriyoruz. Bizler Soma'nın, Ermenek'in, Şirvan'ın nedeni biliyor, sorumlularını tanıyoruz. Sorumlular işçisinden önce çıkarılan madeninin tonunu hesaplayan patronlardır. Sorumlular kamusal denetimle yükümlü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Genel Müdürlüğü'dür. Sorumlular 301 canımızın ardından sahte gözyaşları döküp verdikleri sözleri tutmayanlardır. Sorumlular maden kazalarına 'fıtrat' diyenlerdir. Sorumlular iş güvenliği tedbirlerini yerini getirmeyenlerdir. Sorumlular iktidarlarını işçi kanıyla sulayanlardır, iktidardır" diye belirtti.
 
'VERDİĞİMİZ MÜCADELE KALANLAR İÇİN'
 
Verdikleri mücadelenin yitirdikleri için değil kalanlar için olduğunun altını çizen Çolak "4 yıldır görüyoruz ki patronlar hala yasal zorunluluk ve denetim sınırlarını aşmaktadır. Şu açıktır ki iş sağlığı ve güvenliğinin alınmadığı her ocak yeni Somalara, yeni Şirvanlara gebedir. 4 yıldır inatla söylüyoruz; madenler kamulaştırılmalı, taşeron çalışma yasaklanmalı ve iş sağlığı ve güvenliği zorunlu hale getirilmelidir. 301 rakam değil, bir avuç kömür için bir ömür verenlerin simgesidir dostlar. Bizler de aileler olarak bu katliamın sorumluları hesap verene dek, işçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerinin alındığı güvenceli bir geleceği inşa edene dek mücadele etmeye devam edeceğiz. Adalet talebimizi haykırmaktan geri durmayacağız" dedi. 
 
Mitingde konuşan CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, Somalılara "Acınızı yasınızı paylaşmak için geldim" diye seslendi. İnce, "Bazılarının oğlu bazılarının eşleri oradaydı. Sabır diliyorum. Farkındaysanız hep Türkiye'yi barıştırmak uzlaştırmak için çaba sarf ediyorum. Ama bir şey hariç o tekme atma olayı vardı ya o tekme. O benim yüreğime oturmuştu. O çocuğa burada iş vermediler gitti Bergama'ya. O tekme atandan hesap sormazsam namerdim. AKP döneminde 21 bin işçi hayatını kaybetmiş. Bu böyle gitmez. Bugün Anneler Günü. Bir evde anne varsa, önce bayat ekmek yenir. Ama bir evde anne yoksa, taze ekmek bayat yenir. 3 yıldır davalar sürüyor hala da sürüyor. Hâlâ buradaki esnafın parası ödenmemiş. Her şeye para buluyorsunuz da Soma'da mı para bulamıyorsunuz. Sizlerle eşit kazanacağız. Eşit bölüşeceğiz. Bunu sokakta görüyorum. Bu iş tamam" dedi.
 
İnce'nin "Tazminatları ödenmemiş" sözleri sırasında bazı madenci yakınları İnce'yi "Biz para istemiyoruz adalet istiyoruz" diyerek düzeltti.
 
'ARTIK AKP'YE OY VERMEYELİM'
 
Ardından madenci yakınları söz aldı. Madenci Kader Yıldırım'ın annesi Elmas Kaya, "Dört yıl önce bugün benim yas günümdü. Hatta tüm Türkiye'nin yas günüydü. Bir yıl evimde oturdum ağladım ama bir yıl sonra Sosyal Haklar Derneği ve gönüllü avukatlar sayesinde yargılama başladı" dedi. Soma'da yaşanan facianın sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu belirten Kaya, "Siz hiç bir Başbakan'ın helikopterle iş cinayeti yaşanan yere gittiğini gördünüz mü? Soma'ya geldi. Sırf onlar gelecek diye bizim evlatlarımızı içerden kurtarmadılar. Evlatlarımızın ölüsünden de dirisinden de bol bol para kazandılar. Çocuklarımızın üzerinden bol bol prim yaptılar. Çocuklarımızın cenazelerini çıkarmadılar sırf onlar gösteriş yapsınlar diye. 15 Temmuz'da o kadar kişiye bir yılda ceza verdiler. Bizim çocuklarımızın katillerine hala ceza vermediler" diye konuştu. 24 Haziran seçimlerine işaret eden Kaya, muhalefet partilerinin desteklenmesi çağrısı yaparak, "Eğer aklınız başınızda ise son bir umudumuz var. Artık bunlara (AKP) oy vermeyelim. Yeter artık" diye seslendi.
 
'EMEĞİMİZİ SÖMÜRENLERE TAMAM DİYECEĞİZ'
 
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu konuşmasını yapmak için sahneye çıktığı sırada kitle arasında "Soma'ya adalet Demirtaş'a özgürlük" ve "Halkların adayı Demirtaş'a özgürlük" sloganları atıldı. AKP'nin 16 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, "16 yıl boyunca 21 bin iş cinayeti yaşandı. Eğer siz buraya bir çukur açıldığını görürseniz ve siz kapatın dediğiniz halde kapatmazlarsa bunun adı kaza mıdır? Bunun adı cinayettir. İşte bu yüzden Türkiye'nin her yerinde bu çukurları açanlar katildir. Biz bu çukurları kapatmak ve artık bunları kapatmayanlardan hesap sormak istiyoruz. Siz emekçiler emeğinizi sömürülenler canlarınızı alanlara canlarınızı almaları yetmiyormuş gibi bir de mahkeme heyetlerini değiştirip adalet aramanıza engel olanaklara TAMAM diyor musunuz" diye sordu. Kitle hep bir ağızdan "TAMAM" cevabı verdi. Kerestecioğlu, "Soma da bir, Şirvan da bir, İstanbul da bir, Zonguldak da bir diyorum. 25 Haziran'da hep beraber bunlara gereken cevabı verip hep beraber halaylar çekelim zılgıtlar çekelim" diye seslendi.
 
'SİYASİ İKTİDAR KATİLDİR'
 
Ölümüne çalışmaya mahkum edilenlerin hayatının sudan ucuz olduğunu belirten avukat Can Atalay da Soma davası sürecinde yaşananları hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın isminin kullanılarak mahkeme heyetinin tehdit edildiğini hatırlatan Atalay, avukatların tehdit edildiğini ve tehditler sonrası tutuklandıklarını söyledi. 301 işçinin göz göre göre ölüme gönderildiğini belirten Atalay, "Siyasi iktidar katildir. Soma AŞ. katildir. Bizde katile katil derler. Türkiye'deki madenler derhal kamulaştırılmalı. Kamulaştırılmalı ki halkın emeği halkın olsun" dedi. Atalay, ardından "Herkes için bu davayı kazanacağız" mesajı gönderen tutuklu avukat Selçuk Kozağaçlı'nın mesajını okudu.