24 Eylül 2024 Salı

10. Meryem Ana Yortusu gerçekleşti

Sümela Manastırı'nda 10'uncu Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü ayini, tüm hedef göstermelere rağmen gerçekleştirildi.

Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan Sümela Manastırı'nda, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği 10. "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" ayini gerçekleştirildi. Ayin, daha önce 26 Ekim'de yanlış kutlandığı gerekçesi ile 2022 yılında 15 Ağustos tarihi resmileştirilen Trabzon'un fethine denk getirildiği öne sürülüp hedef gösterilmişti.

Ayin öncesi İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ve Yeniden Refah Partisi (YRP) İstanbul Milletvekili Doğan Bekin yetkilileri ayini iptal etmeye çağırmıştı. Zorlu ve Bekin, ayinin özellikle Trabzon'un fethi olarak kabul edilen 15 Ağustos'a denk getirildiğini ileri sürerek ayini hedef göstermişti. Emekli tümamiral Cihat Yaycı ise tüm siyasi partilere mektup gönderip ayinin Lozan Antlaşması'na aykırı olduğu iddiasıyla iptalini istemişti.

Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan yıl dönümünde Hristiyan Ortodokslar tarafından yapılan ayine katılacaklar, sabah saatlerinde minibüslerle tarihi Sümela Manastırı'na geldi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine kontenjan ayrılan yaklaşık 350 kişi katıldı.